ΚΟΣΜΟΣ

Εύα Καϊλή: Τα λάθη κατά τη σύλληψή της και το έγγραφο που την «έκαψε»

Εύα Καϊλή: Τα λάθη κατά τη σύλληψή της και το έγγραφο που την «έκαψε»

Πώς η Εύα Καϊλή «προδόθηκε» από δικές ενέργειες και οδήγησε τις αρχές στη σύλληψη της με συνοπτικές διαδικασίες.

Όλο και πληθαίνουν τα ερωτήματα γύρω από το όνομα της Εύας Καϊλή και το μερίδιο εμπλοκής της στο σκάνδαλο με το Qatar Gate. Ο κλοιός γύρω από την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή στενεύει ασφυκτικά και το τοπίο αναμένεται να αρχίσει να ξεκαθαρίζει από τις 22 Δεκεμβρίου όταν και θα βρεθεί ενώπιον του Βέλγου εισαγγελέα για να απολογηθεί.

Την ίδια ώρα, νέες αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τις ενέργειες της Εύας Καϊλή την ημέρα της σύλληψής της. Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, πρόσωπο από το στενό της περιβάλλον, το οποίο ήταν παρών κατά την προσαγωγή της, περιέγραψε μια κίνηση της Εύας Καϊλή που ουσιαστικά επιβάρυνε την θέση της. Συγκεκριμένα, μετά τη σύλληψη από την δικαστική αστυνομίας, ο εισαγγελέα την κάλεσε να δώσει εξηγήσεις για τα χρήματα που βρέθηκαν σπίτι της με την ίδια να φέρεται να είπε μεταξύ άλλων ότι και στο παρελθόν είχε δει σακούλες με τσάντες και μετρητά.

Το επόμενο σφάλμα της Εύας Καϊλή, σύμφωνα με το πρόσωπο από το στενό της περιβάλλον, αφορά στην επικοινωνία που είχε με τον πατέρα της και του ζήτησε να μεταφέρει τα χρήματα σε ένα ασφαλές σημείο, όπως και έκανε στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει ο ίδιος, χωρίς να υπολογίσει ωστόσο ότι τον παρακολουθεί η βελγική αστυνομία. Δημιουργήθηκαν έτσι οι προϋποθέσεις για την αυτόφωρη διαδικασία, ώστε να γίνει έφοδος στο σπίτι της και να τη συλλάβουν.

Όσον αφορά την ποινή που ενδέχεται να αντιμετωπίσει, αυτή δεν αποκλείεται τελικά να είναι ποινή φυλάκισης με ανασταλτικό χαρακτήρα. Υπενθυμίζεται ότι η Εύα Καϊλή την Τετάρτη δεν παρέστη στο δικαστικό μέγαρο Βρυξελλών, σε μια προσπάθειά της να διαφοροποιήσει τη θέση της από τον πρώην Ευρωβουλευτή Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι αλλά και τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζίορτζι που παρατείνεται η κράτησή τους. Ενώ όσον αφορά τον «λομπίστα» Νίκολο Ταλαμάνγκα, αν και αρχικά αφέθηκε ελεύθερος με βραχιολάκι, ο Βέλγος εισαγγελέας άσκησε έφεση κατά της απόφασης με αποτέλεσμα να επιστρέψει στη φυλακή.

Το έγγραφο που καίει την Εύα Καϊλή

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA παρουσίασε ένα αποκαλυπτικό έγγραφο που αφορά την πολύκροτη υπόθεση Qatar Gate με «πρόσωπο κλειδί» την Εύα Καϊλή.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω έγγραφο αφορά ψηφοφορία και προέρχεται από την επιτροπή Libe του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία η Εύα Καϊλή δεν είναι μέλος, ωστόσο συμμετείχε στην διαδικασία ψήφισης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι, την περίοδο που η Εύα Καϊλή είχε ψηφίσει στην συγκεκριμένη επιτροπή, την ίδια περίοδο έκανε και την δήλωση που την «έκαψε» πως το «Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega στις Βρυξέλλες, Σαράντης Μιχαλόπουλος, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής απόρησαν με την παρουσία της κας Καϊλή και μάλιστα διευκρίνισαν ότι ο τρόπος που κινήθηκε στον χώρο έδειχνε ότι ήθελε να περάσει απαρατήρητη καθώς καθόταν στα πίσω έδρανα

Η παραπάνω ψήφος που θα «έκαιγε» το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα

Με το που έφτασε η διαδικασία στο τέλος, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μία παραπάνω ψήφος. Όταν αντιλήφθηκαν ότι ήταν της κας Καϊλή, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα προκειμένου να μην εκτεθεί δημοσίως δήλωσε πως η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αντικατέστησε τη Γερμανίδα ευρωβουλευτή, Μπριγκίτ Σίπελ, η οποία εν τέλει απέσυρε τη δική της ψήφο.

Qatar Gate: Έδωσε άλλα δύο ονόματα ο σύζυγος Καϊλή - Η ομολογία του

Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ένας από τους πρώτους συλληφθέντες στην τεράστια επιχείρηση κατά της διαφθοράς που ξεκίνησε την Παρασκευή η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου εμφανίστηκε ενώπιον της βελγικής αστυνομίας και του ανακριτή. Ένας από τους βασικούς κατηγορούμενους στον φάκελο διαφθοράς και παρέμβασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ομολόγησε σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που έχουν στην κατοχή τους οι δύο εφημερίδες οτι ήταν μέλος της οργάνωσης που εκμεταλλεύτηκαν τόσο το Μαρόκο όσο και το Κατάρ για να επηρεάσουν τις σχέσεις τους με την Ευρώπη.

Ενώπιον της αστυνομίας και του ανακριτή Μισέλ Κλεζ – ο οποίος τον κατηγόρησε και τον φυλάκισε το περασμένο Σαββατοκύριακο για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι παραδέχθηκε ότι ήταν μέλος μιας οργάνωσης που χρησιμοποιήθηκε τόσο από το Μαρόκο όσο και από το Κατάρ με σκοπό την ανάμιξη στις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Το ένταλμα σύλληψης για τον Francesco Giorgi επιβεβαιώθηκε την Τετάρτη από την αίθουσα του συμβουλίου των Βρυξελλών.

Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, βεβαιώνει ότι ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής, ήταν πράγματι ο επικεφαλής αυτής της υποτιθέμενης οργάνωσης. Σε επικοινωνία με τους ρεπόρτερ των εφημερίδων, ο δικηγόρος του απάντησε ότι «δεν έχει αυτές τις πληροφορίες»:«Το μόνο που έχω να πω είναι ότι είναι ανυπόστατο καθώς δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτό το έγγραφο το οποίο έχετε δει εσείς. Πρόκειται για παραβίαση του απορρήτου της διαδικασίας» σχολίασε ο Λοράν Καν

«Εγώ διαχειριζόμουν τα μετρητά»

Στην ομολογία του, ο Τζόρτζι αναγνώρισε ότι ο ρόλος του στην «οργάνωση» ήταν να διαχειρίζεται τα μετρητά και λέει οτι δύο άτομα έλαβαν χρήματα μέσω του Παντσέρι: Οι Ευρωβουλευτές Αντρέα Κοτσολίνο απο την Ιταλία και Μάρκ Ταραμπέλα από το Βέλγιο. Το σπίτι του σοσιαλιστήν πολιτικού ερευνήθηκε το βράδυ του Σαββάτου παρουσία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, όπως αποκάλυψαν οι Le Soir και Knack την Κυριακή.

Ο ίδιος ο Ταραμπέλα που υπερασπίζεται τον εαυτό του απέναντι στις κατηγορίες για διαφθορά δεν σκοπεύει να σχολιάσει υποτιθέμενα στοιχεία της έρευνας», απαντά ο συνήγορός του, Me Maxim Töller, το βράδυ της Τετάρτης. Ο Μαρκ Ταραμπέλα «βρίσκεται στη διάθεση της δικαιοσύνης. Ο ίδιος αρνείται ότι έχει λάβει ποτέ την παραμικρή πρόταση, ούτε το παραμικρό χρηματικό ποσό από κανέναν. Μια γραμμή που είχε ήδη κρατήσει από τη Δευτέρα σε συνέντευξη που δημοσίευσαν οι Le Soir και Knack.

Ερωτηθείς για τις ομολογίες του και αυτές τις κατηγορίες εναντίον, μεταξύ άλλων, του Ταραμπέλα ο δικηγόρος του Τζόρτζι «προτρέπει μεγαλύτερη προσοχή» σε ό,τι μπορούμε να γράψουμε, διευκρινίζοντας χωρίς να αναπτύσσει περαιτέρω ότι «τα πράγματα είναι πιο διαφοροποιημένα από αυτά που σας έχουν αναφερθεί». Ερωτηθείς πάντα για υπόπτους που θα μπορούσαν να λάβουν χρήματα από τον Πιερ Αντόνιο Πάντσερι, ο κατηγορούμενος Τζόρτζι είπε τελικά ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τη Μαρί Αρένα, την ακεραιότητα της οποίας πιστεύει.

Όπως αναφέρει από την πλευρά της η ιταλική La Repubblica, ο Τζιόρτζι μετά την απολογία του φέρεται να είπε στους δικαστές «ελευθερώστε τη σύντροφό μου».
«Τα έκανα όλα για χρήματα που δεν είχα ανάγκη» ήταν οι λέξεις, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα που χρησιμοποίησε ο Τζιόρτζι για να επιβεβαιώσει την εμπλοκή του στο Qatar- gate. «Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι κατέρρευσε μπροστά στους δικαστές των Βρυξελλών, παραδέχθηκε ότι ενήργησε παράνομα και δήλωσε μετανιωμένος» προσθέτει η ιταλική εφημερίδα

H εμπλοκή του Μαρόκου

Οι ίδιοι παίκτες στο ευρωπαϊκό περιβάλλον έρχονταν σε επαφή άλλοτε με το Κατάρ, άλλοτε με το Μαρόκο, προκειμένου να διαφθείρουν τη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Όπως αναφέρει η Le Soir τα ίδια άτομα που εμπλέκονται στο Κατάρ-gate έρχονταν σε επαφή και με το Μαρόκο «προκειμένου να διαφθείρουν τη λειτουργία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου».

Στην υπόθεση του Μαρόκου είχε, μάλιστα, εμπλοκή και η υπηρεσία DGED - General Directorate of Studies and Documentation - της αραβικής χώρας καθώς σε έγγραφα που επικαλείται η βελγική εφημερίδα αναφέρεται ότι ο Παντζέρι, ο Κοτσολίνο και ο Τζιόρτζι ήταν σε επαφή με την DGED και τον πρέσβη του Μαρόκου στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν.

Στο ίδιο έγγραφο γίνεται αναφορά και και σε δύο άτομα από τις μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκο με την Le Soir να επισημαίνει ότι «η παρουσία αυτών των Μαροκινών αξιωματούχων με άτομα που είναι ύποπτα για ενεργητική ή παθητική δωροδοκία στο Κατάρ-gate δείχνει ότι η ίδια ομάδα έκανε δουλειές με δύο διαφορετικές κρατικές οντότητες που είχαν κοινό σημείο, αν και όχι με τον ίδιο στόχο, να διεισδύσουν στην καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας».

Φίλιππος Τσαλαχούρης: Το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει για όλους

Για τις τελευταίες εξελίξεις μίλησε στο Newsbomb.gr, ο έγκριτος δικηγόρος του δικηγορικού συλλόγου Βρυξελλών, Φίλιππος Εμμ. Τσαλαχούρης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το δικαστικό συμβούλιο οφείλει να εξετάσει με αντικειμενικότητα τη δικογραφία που σχετίζεται με την φερόμενη ως δράστρια, κα Καϊλή. Βεβαίως και λαμβάνει υπόψη τις καταθέσεις των εμπλεκομένων, αλλά δεν επηρεάζεται από καταθέσεις που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως κινήσεις τακτικισμού.

Όσον αφορά στους λόγους που ζητήθηκε αναβολή για την ακρόαση της κας Καϊλή, ο κ. Τσαλαχούρης σημειώνει στο Newsbomb.gr πως ο Βέλγος συνάδελφος που υπερασπίζεται την Ελληνίδα ευρωβουλευτή προέβη σε αυτήν την κίνηση διότι είχε πρόσβαση στην δικογραφία μόλις μια ημέρα πριν τη συνεδρίαση. Προφανώς θα βρέθηκε μπροστά σε μια ογκωδέστατη και περίπλοκη δικογραφία. Συνεπώς, ορθώς αιτήθηκε την αναβολή για να διασφαλίσει την αποτελεσματικότερη υπεράσπιση της εντολέως του.

Επιπλέον, σε σχέση με τις δηλώσεις των Ελλήνων συνηγόρων της κας Καϊλή για την αθωότητά της, ο κ. Τσαλαχούρης σχολιάζει πως το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει για όλους. Ωστόσο, στην παρούσα φάση της ανάκρισης, το δικαστικό συμβούλιο εξετάζει την επιβεβαίωση της προσωρινής κράτησης με κριτήριο τις τέσσερις προϋποθέσεις του νόμου της 20ης Ιουλίου 1990 που διέπει το νομικό πλαίσιο σχετικά, και όχι με βάση τις αποδιδόμενες σε αυτήν κατηγορίες καθώς η δικογραφία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Σχετικές ειδήσεις