ΕΛΛΑΔΑ

Βουκουρέστι: Η εκδρομή που μετατράπηκε σε «εφιάλτη»

Βουκουρέστι: Η εκδρομή που μετατράπηκε σε «εφιάλτη» - Δικαίωση ζητά η οικογένεια του θύματος
Ο θάνατος του 50ρονου που έχασε τη ζωή του στο φρικτό τροχαίο δυστύχημα με το τουριστικό λεωφορείο στη Ρουμανία έχει σκορπίσει θλίψη
AP

Τραγική ήταν η κατάληξη για έναν άνδρα από τη Λάρισα που θέλησε να ξεδώσει λίγο τα Χριστούγεννα και επέλεξε να επιβιβαστεί στο μοιραίο όπως αποδείχτηκε ταξίδι για το Βουκουρέστι της Ρουμανίας.

Σε εφιάλτη μετατράπηκε χριστουγεννιάτικη εκδρομή Ελλήνων στη Ρουμανία, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαινα καρφώθηκε σε μπάρα σήμανσης ύψους στο Βουκουρέστι, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και 24 να τραυματιστούν.

Ο άνδρας που έχασε τη ζωή του στο τραγικό δυστύχημα είναι από τη Λάρισα και είναι 50 ετών. Η σύζυγός του, με την οποία ταξίδευε για τις ημέρες των Χριστουγέννων, είναι μεταξύ των τραυματιών.

Η μοιραία αλλαγή λωρίδας του πούλμαν

Ο οδηγός του μοιραίου λεωφορείου στη Ρουμανία άλλαξε λωρίδα την τελευταία στιγμή, πριν γίνει η πρόσκρουση με τη μπάρα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Έλληνα επιβάτη.

Σε βίντεο ντοκουμέντου του ρουμανικού μέσου «Digi 24», από αυτοκίνητο που κινούταν πίσω από το λεωφορείο, φαίνεται ότι ο οδηγός αλλάζει λωρίδα.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι ο οδηγός παραβίασε τη σχετική σήμανση, που απαγορεύει στα οχήματα συγκεκριμένου ύψους να κινούνται στον συγκεκριμένο δρόμο.

Ο 50χρονος πήγε να κάνει έκπληξη στη γυναίκα του και έχασε τη ζωή του

Όπως εξηγεί, η αδερφή του θύματος, ο αδελφός της ήθελε να κάνει έκπληξη στη σύζυγό του με αυτό το ταξίδι αναψυχής, που όμως έμελλε να είναι εκείνο που του έκοψε το νήμα της ζωής.

Η αδερφή του θύματος ζήτησε να «δικαιωθεί ο αδελφός της», σημειώνοντας πως «η απειρία κάποιων οδηγών που είναι άσχετοι που απορώ πώς τους ανεβάζουν επάνω στο λεωφορείο… Αυτό το πράγμα με τρελαίνει…»

Η ίδια, μιλώντας στο onlarissa.gr περιγράφει τον 50χρονο ως έναν άνθρωπο που αγαπούσε πολύ την οικογένειά του, ενώ διαψεύδει τις φήμες που ήθελαν τον αδερφό της να έχει πεθάνει από ανακοπή, αποκαλύπτοντας πως είχε βαρύτατα τραύματα στο κεφάλι.

Γιατί δεν υπήρχαν δύο οδηγοί σε τόσο μεγάλο ταξίδι

Ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπήρχαν δύο οδηγοί, ώστε να ξεκουράζουν ο ένας τον άλλο, σε ένα τόσο μεγάλο ταξίδι. Ο ιδιοκτήτης του τουριστικού πρακτορείου που διοργάνωσε τη μοιραία εκδρομή στη Ρουμανία, που κόστισε τη ζωή στον 50χρονο Νίκο Χλόψιο απάντησε στο ερώτημα.

Ο Γιάννης Μπατζιόλας, υποστηρίζει πως ένα έκτακτο γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν δύο οδηγοί. Παράλληλα σημείωσε πάντως, πως το λεωφορείο κινήθηκε από Βόλο έως Θεσσαλονίκης με έναν οδηγό και από εκεί έως το Βουκουρέστι με άλλον.

«Το δρομολόγιο», εξήγησε, «είχε προγραμματιστεί κανονικά με δύο οδηγούς γιατί είναι 16 ώρες. Ο δεύτερος οδηγός μία ώρα πριν την αναχώρηση του ταξιδιού λόγω γαστρεντερίτιδας δηλώνει κώλυμα και δε μπορεί να ξεκινήσει. Τότε αντικαταστάθηκε με άλλο οδηγό που πήγε το λεωφορείο μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Στη Θεσσαλονίκη παρέλαβε το λεωφορείο ο οδηγός που πήγε στο Βουκουρέστι. Ήτανε μόνος του και γενικά δεν έτρεχε καθόλου, έχω μιλήσει με πελάτες, πήγαινε σε όλη τη διαδρομή πολύ προσεκτικά… Οπότε σίγουρα δεν έφταιγε η ταχύτητα για το συμβάν. Περιμένουμε κι εμείς τους ειδικούς για τα αίτια της τραγωδίας για να μπορούμε να έχουμε μία πληρέστερη εικόνα».

Η επιστροφή των περισσότερων επιβατών του λεωφορείου, αναμένεται, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του πρακτορείου μέχρι τη Δευτέρα.

«Μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν επιστρέψει σχεδόν όλοι. Περιμένουμε την εξέλιξη δύο σοβαρών τραυματιών. Μαθαίνω ευχάριστα νέα ότι μία κυρία έχει αποσωληνωθεί. Ευχόμαστε περαστικά στους τραυματίες, ταχεία ανάρρωση, να επιστρέψουν γρήγορα στις οικογένειές τους» είπε χαρακτηριστικά.

Βίντεο - ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά το δυστύχημα

Ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN μετέδωσε το βίντεο που δείχνει τις πρώτες σκηνές που εκτυλίχθηκαν αμέσως μετά το μοιραίο τροχαίο, πριν φτάσουν στο σημείο οι αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις. Οι νέες εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, είναι συγκλονιστικές.

Επικρατεί πανικός, ενώ όπως φαίνεται, ένας άνδρας βρίσκεται στο πάτωμα του οχήματος, προσπαθώντας να βοηθήσει ανθρώπους που είχαν καταπλακωθεί από την οροφή του λεωφορείου. Μάλιστα, σε κάποια στιγμή φωνάζει «πάρε ανάσες»

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο οδηγός στην κατάθεσή του στις ρουμανικές αρχές ανέφερε ότι έκανε λάθος το GPS, οδηγώντας τον σε έναν δρόμο που δεν περνούν κανονικά τα λεωφορεία, ενώ μίλησε και για την κόπωση που είχε, καθώς οδηγούσε 16 συνεχόμενες ώρες το λεωφορείο.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές για τροχαία ατυχήματα στο συγκεκριμένο σημείο.

Σύμφωνα με επιβάτιδα του μοιραίου λεωφορείου, από την πρόσκρουση επηρεάστηκαν κυρίως οι μπροστινές θέσεις, μέχρι περίπου και τη μέση του λεωφορείο, κοντά στην πίσω πόρτα.

Από την πλευρά τους, οι ρουμανικές Αρχές έχουν ενημερώσει όλους τους Έλληνες ταξιδιώτες, ότι μπορούν να προσφύγουν κατά του ρουμανικού Δημοσίου για το δυστύχημα.

Τραυματίες περιγράφουν το τροχαίο

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των Ελλήνων που επέβαιναν στο λεωφορείο.

«Με το που πήραμε τη στροφή ξαφνικά νιώθω ένα μπαμ κάτι να με πλακώνει, νιώθω ένα βάρος στην πλάτη μου, είχε σφηνωθεί το κεφάλι μου μπροστά στο κάθισμα. Ένιωθα το βάρος από πάνω. Άρχισα να φωνάζω δε μπορώ να αναπνεύσω…» λέει μία νεαρή γυναίκα που είναι καλά στην υγεία της στην τηλεόραση του Alpha.

«Ήταν σαν μακελειό. Να βλέπεις παντού αίματα, να κλαίει ο κόσμος, να μην ξέρει ο κόσμος τι γίνεται...».

Τις επαφές με τις αρχές της Ρουμανίας πραγματοποιεί το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας.

Ανακοίνωση του Δήμος Λαρισαίων

Θλίψη έχει σκορπίσει στην πόλη της Λάρισας όπου και καταγόταν ο άνδρας που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα με το τουριστικό λεωφορείο στη Ρουμανία το μεσημέρι της Παρασκευής.

Στη σχετική ανακοίνωση ο Δήμος Λαρισαίων αναφέρει ότι «Σήμερα το πρωί, όταν έγινε γνωστή η ταυτότητα του συμπολίτη που έχασε τη ζωή του, στελέχη των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου ήρθαν σε επαφή με στενό συγγενικό πρόσωπο της οικογένειας του. Σύμφωνα δε με ενημέρωση από την ίδια πηγή της οικογένειας, η κατάσταση της υγείας της συζύγου του νεκρού συμπολίτη, η οποία έχει τραυματιστεί και νοσηλεύεται, εξελίσσεται ομαλά και χωρίς να διατρέχει άμεσο κίνδυνο για τη ζωή της. Ο Δήμος μας προσπαθεί να ενημερωθεί επίσης για την εξέλιξη της υγείας των υπολοίπων τραυματιών.

Βρισκόμαστε από χθες σε επαφή με όλες τις αρμόδιες αρχές και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για να συνδράμουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος και τη συμπαράστασή μας στους τραυματίες και σε όλους στους επιβάτες του λεωφορείου για την τραγική εξέλιξη της χριστουγεννιάτικης εκδρομής».

Η μοιραία πενθήμερη εκδρομή στη Ρουμανία

Την διοργάνωση της εκδρομής την είχε αναλάβει ένα Λαρισαϊκό ταξιδιωτικό πρακτορείο, το οποίο μίσθωσε λεωφορείο από ταξιδιωτικό πρακτορείο στο Βόλο για πενθήμερο ταξίδι στη Ρουμανία.

Έτσι το απόγευμα της Πέμπτης (22/12) το τουριστικό λεωφορείο ξεκίνησε από το Βόλο με 6 επιβάτες, σταμάτησε στη Λάρισα όπου επιβιβάστηκαν 24 άτομα και έκανε μια τελευταία στάση στη Θεσσαλονίκη για να πάρει άλλους 17 εκδρομείς.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το λεωφορείο έφτασε στο Βουκουρέστι και σε κεντρικό δρόμο της πόλης, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, συγκρούστηκε με μπάρα ελέγχου ύψους των οχημάτων, με αποτέλεσμα αυτή να καταρρεύσει και να καταπλακώσει την οροφή του λεωφορείου.

Διαβάστε επίσης:

Βουκουρέστι: Θλίψη για τον θάνατο του 53χρονου Λαρισαίου

Ρουμανία: Νέο βίντεο-ντοκουμεντό -Η μοιραία αλλαγή λωρίδας του πούλμαν

Ρουμανία: «Πήγε να κάνει έκπληξη στη γυναίκα του και έχασε τη ζωή του»