ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ: Ζευγάρι πιλότων σκοτώθηκε σε αεροπορικά δυστυχήματα με διαφορά 16 ετών

H άτυχη συγκυβερνήτης
H άτυχη συγκυβερνήτης

Τραγικό παιχνίδι έπαιξε η μοίρα σε ένα ζευγάρι πιλότων απο το Νεπάλ. Η συγκυβερνήτης του μοιραίου αεροσκάφους που συνετρίβη στην ασιατική χώρα την Κυριακή (15/1) είχε χάσει τον σύζυγό της σε αεροπορικό δυστύχημα 16 χρόνια νωρίτερα

Η συγκυβερνήτης της μοιραίας πτήσης που συνετρίβη στο Νεπάλ την Κυριακή (15/1) είχε χάσει τον σύζυγό της σε αεροπορικό δυστύχημα πριν απο χρόνια, σε ένα τραγικό παιχνίδι της μοίρας, όπως αναφέρουν τα τοπικά δίκτυα

Η Anju Khatiwada ήταν συγκυβερνήτης της πτήσης 691 της Yeti Airlines όταν έπεσε σε ένα φαράγγι κοντά στην τουριστική πόλη Ποκάρα, σκοτώνοντας όλους τους επιβαίνοντες στη χειρότερη αεροπορική τραγωδία της χώρας εδώ και 30 χρόνια.

Ο σύζυγός της Dipak Pokhrel ήταν επίσης συγκυβερνήτης πτήσης της Yeti Airlines όταν πέθανε και ήταν ο θάνατός του που ώθησε την Anju να ακολουθήσει μια καριέρα στην αεροπορία.

Στενοχωρημένη από τον χαμό του, μόνη με το μικρό τους παιδί, η Anju μετέτρεψε τη θλίψη σε κινητήρια δύναμη. «Ήταν μια αποφασιστική γυναίκα που υπερασπίστηκε τα όνειρά της και εκπλήρωσε τα όνειρα του συζύγου της», δήλωσε το μέλος της οικογένειας Santosh Sharma.

Ο Dipak βρισκόταν στο πιλοτήριο ενός αεροπλάνου που μετέφερε ρύζι και φαγητό στη δυτική πόλη Τζούμλα όταν κατέπεσε και τυλίχθηκε στις φλόγες τον Ιούνιο του 2006, σκοτώνοντας και τους εννέα επιβαίνοντες. Τέσσερα χρόνια αργότερα η Anju ήταν έτοιμη να γίνει πιλότος, ξεπερνώντας πολλά εμπόδια για να εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ. Μόλις εκπαιδεύθηκε, εντάχθηκε στην Yeti Airlines.

Πρωτοπόρος, η Anju ήταν μία από τις μόλις έξι γυναίκες που εργάζονταν στην αεροπορική εταιρεία ως πιλότοι και είχε πετάξει σχεδόν 6.400 ώρες. «Ήταν καταρτισμένη πιλότος στην αεροπορική εταιρεία και είχε κάνει σόλο πτήσεις», είπε εκπρόσωπος της Yeti Airlines. «Ήταν μια γενναία γυναίκα».

Η Anju αργότερα ξαναπαντρεύτηκε και απέκτησε δεύτερο παιδί καθώς συνέχισε να χτίζει την καριέρα της. Οι φίλοι και η οικογένεια λένε ότι λάτρευε τη δουλειά της και ήταν απόλαυση που την έκανε.

Στο σημείο της συντριβής στην Ποκάρα, τμήματα του αεροπλάνου που συγκυβερνούσε βρίσκονταν διάσπαρτα στις όχθες του ποταμού Σέτι, σκορπισμένα σαν κομμάτια σπασμένου παιχνιδιού. Ένα μικρό τμήμα του αεροσκάφους ακουμπούσε στο φαράγγι, με τα παράθυρα ανέπαφα και τα χρώματα της Yeti Airlines ακόμα ορατά.

Η τραγωδία αυτής της εβδομάδας αναζωπύρωσε μια συζήτηση για την ασφάλεια των αεροπορικών εταιρειών στο έθνος των Ιμαλαΐων, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε αεροπορικά δυστυχήματα τις τελευταίες δεκαετίες.

Με τα χρόνια, αρκετοί παράγοντες έχουν κατηγορηθεί για το κακό ιστορικό ασφάλειας των αεροπορικών εταιρειών του Νεπάλ. Το ορεινό έδαφος και ο συχνά απρόβλεπτος καιρός δυσχεραίνουν τις πτήσεις και συχνά αναφέρονται ως αιτίες δυστυχήματος. Αλλοι αναφέρουν τα ξεπερασμένα αεροσκάφη, τους χαλαρούς κανονισμούς και την κακή επίβλεψη ως εξίσου σημαντικούς παράγοντες. Δεν είναι ακόμη σαφές τι προκάλεσε το δυστύχημα της Κυριακής.

Πηγή: ΒΒC