ΚΟΣΜΟΣ

Μπουρκίνα Φάσο: «Ταινία τρόμου» με τους τζιχαντιστές να σκοτώνουν και να καίνε ολόκληρο χωριό

Μπουρκίνα Φάσο: «Ταινία τρόμου» με τους τζιχαντιστές να σκοτώνουν και να καίνε ολόκληρο χωριό

Φρίκη στη Μπουρκίνα Φάσο, με τζιχαντιστές να εκτελούν αδιευκρίνιστο αριθμό ανθρώπων σε χωριό, με τους επιζώντες να κάνουν λόγο για «ταινία τρόμου».

Κάτοικοι χωριού στην ανατολική Μπουρκίνα Φάσο ανέφεραν τη Δευτέρα 27/2 πως έζησαν «ταινία τρόμου», περιγράφοντας επίθεση τζιχαντιστών —ο απολογισμός των θυμάτων της οποίας παραμένει ακόμη άγνωστος— εναντίον της κοινότητάς τους μια ημέρα νωρίτερα, καταγγέλλοντας πως ο στρατός τους εγκατέλειψε.

«Στην κοινότητά μας, την Παρτιαγκά, αυτό που ζήσαμε ήταν ταινία τρόμου», περιέγραψε φορέας που εκπροσωπεί κατοίκους του χωριού σε ανακοίνωσή του που αναγνώστηκε στον Τύπο χθες στην πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το κείμενο, το οποίο επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες που επέζησαν, περί τις 05:30 την Κυριακή (τοπική ώρα· 07:30 ώρα Ελλάδας), ένοπλοι επιτέθηκαν στο Παρτιαγκά, κατέστρεψαν τα περισσότερα κτίρια της αυτοδιοίκησης κι έβαλαν φωτιά σε σιταποθήκες και άλλα κτίρια.

Κατά τον ίδιο φορέα, που έκανε λόγο για νεκρούς, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένο απολογισμό των θυμάτων, η έφοδος έγινε καθώς ο στρατός είχε εγκαταλείψει το χωριό.

Παρά την έκκληση των κατοίκων για βοήθεια «δύο εβδομάδες και πλέον νωρίτερα», οι δυνάμεις ασφαλείας δεν ήταν παρούσες στην κοινότητα, παρότι είχαν «συναίσθηση» πως άφησαν τον πληθυσμό απροστάτευτο, κατά την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τους χωρικούς, μόνο εθελοντές για την άμυνα της πατρίδας (Volontaires pour la défense de la patrie, VDP) απέμεναν για να υπερασπιστούν το χωριό.

«Έγινε σφαγή. Το χωριό καταστράφηκε εντελώς και πυρπολήθηκε. Οι τρομοκράτες είχαν περικυκλώσει την κοινότητα ημέρες πριν εξαπολύσουν την επίθεσή τους», επιβεβαίωσε κάτοικος που σώθηκε από την έφοδο των τζιχαντιστών μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο, κάνοντας λόγο για «νεκρούς».

Πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας είπε επίσης πως έχει πληροφορίες για νεκρούς, χωρίς να είναι όμως σε θέση να δώσει απολογισμό των θυμάτων.

Χθες ο φορέας που εκπροσωπεί τους κατοίκους της κοινότητας Παρτιαγκά απηύθυνε «έκκληση στις αρχές» να «προχωρήσουν σε σθεναρές ενέργειες και επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας στην ανατολική περιφέρεια» και να να ανακοινώσουν «ακριβή απολογισμό» των θυμάτων της εφόδου.

Ως χθες το απόγευμα, οι αρχές δεν είχαν εκφραστεί επισήμως για την επίθεση.

Την περασμένη εβδομάδα, ο στρατός ανακοίνωνε «προσωρινό απολογισμό» 51 νεκρών σε ενέδρα εναντίον στρατιωτικών τη 17η Φεβρουαρίου στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο.

Επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη επίθεση αφότου κατέλαβε την εξουσία ο λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ με το πραξικόπημα στο οποίο προχώρησε στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2022, το δεύτερο μέσα στην περασμένη χρονιά.

Την περασμένη Δευτέρα, άλλοι τουλάχιστον 15 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν, και σε αυτή την περίπτωση στον βορρά, κοντά στα σύνορα με το Μαλί, σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η Μπουρκίνα Φάσο βιώνει νέα έξαρση της βίας των τζιχαντιστών από την αρχή της χρονιάς, με δεκάδες νεκρούς —πολίτες και στρατιωτικούς— κάθε εβδομάδα.

Η δράση οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στο Ισλαμικό Κράτος, είτε στην Αλ Κάιντα έχει στοιχίσει τη ζωή από το 2015 μέχρι σήμερα σε πάνω από 10.000 ανθρώπους, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ έχει εκτοπίσει κάπου δυο εκατομμύρια πολίτες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP