ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Διαδηλωτές έκαψαν την πύλη του δημαρχείου στο Μπορντό

Γαλλία: Διαδηλωτές έκαψαν την πύλη του δημαρχείου στο Μπορντό
Twitter

Στους δρόμους για ένατη μέρα οι πολίτες στη Γαλλία με αφορμή τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Συνολικά 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές μετείχαν στη χθεσινή κινητοποίηση στη Γαλλία σύμφωνα με το συνδικάτο CGT. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως 1,08 εκατομμύριο πολίτες διαδήλωσαν την ένατη ημέρα κινητοποιήσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Στο Παρίσι όπου το CGT ανακοίνωσε τη συμμετοχή 800.000 διαδηλωτών και το υπουργείο 119.000, βίαια επεισόδια ξέσπασαν γρήγορα στην κεφαλή της πομπής: πέτρες, μπουκάλια και πυροτεχνήματα εκτοξεύθηκαν εναντίον της αστυνομίας, σε βιτρίνες και στέγαστρα σε στάσεις λεωφορείων, φωτιές μπήκαν σε κάδους απορριμμάτων.

Κατά την διάρκεια της πορείας διαμαρτυρίας στο Μπορντό οι διαδηλωτές πυρπόλησαν την πύλη του δημαρχείου του Μπορντό.

Παράλληλα, τα συνδικάτα απηύθυναν την Πέμπτη προσκλητήριο για τη 10η ημέρα απεργιών και διαδηλώσεων την Τρίτη 28 Μαρτίου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της πολύ αμφισβητούμενης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

«Καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να γυρίσει σελίδα, αυτό το κοινωνικό και συνδικαλιστικό κίνημα, βιώσιμο και υπεύθυνο, επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας να επιτύχουν την απόσυρση της μεταρρύθμισης», τόνισαν στο τέλος της ένατης ημέρας κινητοποιήσεων στη χώρα.