ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Ερασιτέχνης χρυσοθήρας χτύπησε «φλέβα χρυσού» αξίας 160.000 δολαρίων

Eντυπωσιακή ανακάλυψη στην Αυστραλία
Eντυπωσιακή ανακάλυψη στην Αυστραλία

Ένας ερασιτέχνης χρυσοθήρας στην Αυστραλία εντόπισε ένα τεράστιο κοίτασμα χρυσού, σε μία περιοχή της Βικτώρια γνωστή για τα πολύτιμά της μέταλλα από τη βικτωριανή εποχή

Ένας Αυστραλός εξοπλισμένος με έναν οικονομικό ανιχνευτή μετάλλων πέτυχε το «τζακ ποτ», βρίσκοντας ένα βράχο 4,6 κιλών που περιέχει χρυσό αξίας 160.000 δολαρίων. Ο άνδρας, που δεν θέλει να κατονομαστεί, έκανε την ανακάλυψη στα χρυσωρυχεία της Βικτώρια - που ήταν η καρδιά του χρυσού της Αυστραλίας το 1800.

Ο Ντάρεν Καμπ, ο οποίος εκτίμησε και αγόρασε το δείγμα, είπε ότι είναι το μεγαλύτερο που έχει δει στην 43χρονη καριέρα του. «Έπαθα σοκ... Είναι μία ανακάλυψη που γίνεται μια φορά στη ζωή», είπε στο BBC.

Ο Καμπ δεν το σκέφτηκε και πολύ όταν ένας άνδρας φορώντας ένα μεγάλο σακίδιο μπήκε στο κατάστημά του στο Geelong, περίπου μια ώρα νοτιοδυτικά της Μελβούρνης. «Κανονικά οι άνθρωποι έρχονται σε μένα με μέταλλα η βράχους που μοιάζουν με χρυσό. Αλλά έβγαλε αυτόν τον βράχο έξω και καθώς τον άφησε στο χέρι μου είπε: "Πιστεύεις ότι αξίζει 10.000 δολάρια Αυστραλίας;" Τον κοίταξα και είπα: Τι θα έλεγες για 100.000 δολάρια Αυστραλίας;».

Στη συνέχεια, ο άνδρας συνέχισε να του λέει ότι ο βράχος στο χέρι του κ. Καμπ ήταν μόνο το μισό εύρημα.Συνολικά, ο βράχος των 4,6 κιλών περιείχε περίπου 2,6 κιλά χρυσού. Αφού έκανε την εκτίμηση, ο Καμπ αγόρασε το πέτρωμα με το πολύτιμο μέταλλο. Όσο για τον υπερτυχερό «χρυσοθήρα» ανυπομονεί να ξοδέψει τα απροσδόκητα χρήματα για την οικογένειά του: «Μου είπε: Η γυναίκα θα είναι ευτυχισμένη».

Αν και τέτοιες ανακαλύψεις είναι σπάνιες, η Αυστραλία εκτιμάται ότι έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο και πολλά από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα του κόσμου εντοπίστηκαν στη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο.