ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Τζιαμπάο στην Ινδία

Επίσκεψη Τζιαμπάο στην Ινδία
Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη....

Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ινδία προκειμένου να πετύχει την σύσφιξη των διπλωματικών και εμπορικών δεσμών μεταξύ των δυο γιγάντων της Ασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο των σημαντικών εμπορικών δεσμών είναι χαρακτηριστικό ότι τον κινέζο πρωθυπουργό συνοδεύει στο Νέο Δελχί μια ομάδα από 400 επιχειρηματίες. Αξιοσημείωτο αποτελεί ότι οι δύο μεγάλες χώρες που δεν ήταν ανέκαθεν φιλικά προσκείμενες η μία προς την άλλη, είχαν βρεθεί σε εμπόλεμη κατάσταση λόγω συνοριακών διαφορών το μακρινό 1962. Παρόλο που οι πολεμικές εντάσεις παραμένουν κατά μήκος των 3.500 χιλιομέτρων κοινών συνόρων, η σύσφιξη των εμπορικών δεσμών, θεωρείται πλέον ο θεμέλιος λίθος των σχέσεων των δύο κρατών.

Ωστόσο αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών είναι το Θιβέτ και η απόφαση της Ινδίας να προσφέρει άσυλο και κατοικία στον εξόριστο πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα. Για αυτό και σε απάντηση η Κίνα έχει έρθει κοντά στον παραδοσιακό εχθρό της Ινδίας, το Πακιστάν, με το οποίο συνεργάζεται σε στρατιωτικά και εξοπλιστικά θέματα

Ροή Ειδήσεων