ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Καταδικάστηκαν 5 για τη μεγάλη ληστεία διαμαντών στη Δρέσδη

Γερμανία: Καταδικάστηκαν 5 για τη μεγάλη ληστεία διαμαντών στη Δρέσδη
Αρχείου AP

Η συμμορία διέρρηξε το ιστορικό μουσείο στη Δρέσδη στις 25 Νοεμβρίου 2019 κι έκλεψε διαμαντένια κοσμήματα αξίας άνω των 110 εκατομμυρίων ευρώ 

Πέντε άνδρες καταδικάστηκαν σε πολυετή κάθειρξη για τον ρόλο τους σε ληστεία 113 εκατομμυρίων ευρώ που τράβηξε την προσοχή του κόσμου για το θράσος τους, μετέδωσε την Τρίτη ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας MDR.

Οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους κατηγορούμενους έλαβαν ελαφρύτερες ποινές φυλάκισης έως και έξι ετών, επειδή είχαν ομολογήσει εν μέρει τα εγκλήματα μετά από μια νομική «συμφωνία» και κάποιοι από τους θησαυρούς επιστράφηκαν. Ένας έκτος κατηγορούμενος αθωώθηκε.

Η συμμορία διέρρηξε το ιστορικό «Πράσινο Θόλο» – μουσείο στη Δρέσδη στις 25 Νοεμβρίου 2019. Τα πλάνα από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης έδειξαν δύο μασκοφόρους κλέφτες να σπάνε το τζάμι και να αρπάζουν 21 διαμαντένια αντικείμενα.

Το θησαυροφυλάκιο περιείχε μια εκπληκτική συλλογή ιστορικών κοσμημάτων και πολύτιμων διακοσμητικών αντικειμένων, από αστραφτερά κύπελλα σκαλισμένα από κρύσταλλο και αχάτη μέχρι κοσμήματα και κύπελλα φτιαγμένα από επιχρυσωμένα αυγά στρουθοκαμήλου.

Ένα από τα πιο διάσημα κομμάτια της συλλογής, ένα πράσινο διαμάντι 41 καρατίων, γνωστό ως Πράσινο της Δρέσδης, δεν βρισκόταν εκείνη την εποχή στο μουσείο, καθώς ήταν δανεισμένο στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία της Σαξονίας έδειχναν δύο άτομα με σκούρα ρούχα να κινούνται γρήγορα μέσα στη γκαλερί χρησιμοποιώντας φακούς. Στη συνέχεια, ο ένας από αυτούς χρησιμοποιεί ένα τσεκούρι για να σπάσει το τζάμι – το βίντεο δείχνει ότι ο δράστης χρειάζεται τουλάχιστον εννέα χτυπήματα για να σπάσει το τζάμι. Μια κοντινή ηλεκτροπυρκαγιά έσβησε τα φώτα του δρόμου στην περιοχή περίπου την ώρα της ληστείας.

Μέσα σε λίγα λεπτά, μερικά από τα πιο πολύτιμα ιστορικά κοσμήματα του κόσμου είχαν εξαφανιστεί. Μόνο ένα μέρος της λείας έχει έκτοτε ανακτηθεί.

Η διευθύντρια της Κρατικής Συλλογής Τέχνης της Δρέσδης, Μάριον Άκερμαν, δήλωσε ότι η υλική τους αξία δεν αντικατοπτρίζει καν την «ανυπολόγιστη» ιστορική και πολιτιστική τους σημασία.

Σχεδόν όλα τα κλεμμένα αντικείμενα κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φρειδερίκου Αυγούστου Γ΄, του τελευταίου πρίγκιπα της Σαξονίας, ο οποίος αργότερα έγινε γνωστός ως Φρειδερίκος Αύγουστος Α΄, ο πρώτος βασιλιάς της Σαξονίας.

Περιλαμβάνουν ένα κούμπωμα καπέλου του 1780 διακοσμημένο με 15 μεγάλα και περισσότερα από 100 μικρά διαμάντια, καθώς και ένα σπαθί 96 εκατοστών και μια θήκη, που μαζί περιείχαν περισσότερα από 800 διαμάντια.

Ο Ραμπιέ Ρέμο, ένας από τους βασικούς δράστες, θα εκτίσει ποινή κάθειρξης έξι ετών και δύο μηνών, δήλωσε ο επικεφαλής εισαγγελέας. Ο συνεργός του, Ουίσαμ Ρέμο, έλαβε έξι χρόνια και τρεις μήνες, ενώ ο Μπασίρ Ρέμο καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια και 10 μήνες. Ένας άλλος συμμετέχων στο έγκλημα καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και τεσσάρων μηνών βάσει του Ποινικού Κώδικα Ανηλίκων.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι είχαν ομολογήσει και είχαν επιστρέψει μέρος της λείας. Ένας πέμπτος κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης ανηλίκων – με τη συμπερίληψη παλαιότερης καταδίκης. Ο 24χρονος αρνήθηκε μέχρι τέλους τη συμμετοχή του στη διάρρηξη. Ισχυρίστηκε ότι συμμετείχε στην απόκτηση των εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν για τη διάπραξη του εγκλήματος, όπως τα τσεκούρια.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η αστυνομία της Σαξονίας δήλωσε ότι ερευνά έναν έβδομο πιθανό συμμετέχοντα στη ληστεία.

Με πληροφορίες από CNN