ΚΟΣΜΟΣ

Σφίγγει ο κλοιός στην Τουρκία για τη Σουηδία

Σφίγγει ο κλοιός στην Τουρκία για τη Σουηδία

Σήμερα το μεσημέρι ορκίζεται η τουρκική Βουλή, υπό το βλέμμα του Ερντογάν από το θεωρείο του Κοινοβουλίου, ενώ το ΝΑΤΟ κλιμακώνει την πίεση στην Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας. 

Κλιμακώνεται η πίεση στην Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στολτενμπεργκ να ετοιμάζει τις βαλίτσες του να επισκεφτεί την Άγκυρα. Στόχος του ταξιδιού είναι να κλειδώσει την ένταξη της διαδικασίας.

Σήμερα το μεσημέρι ορκίζεται η τουρκική Βουλή, υπό το βλέμμα του Ερντογάν από το θεωρείο του Κοινοβουλίου.

«Η Σουηδία έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Είναι καιρός να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ» διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μιλώντας χθες στον νορβηγικό τηλεοπτικό σταθμό NRK TV.

Επίσης, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμανε πως η Σουηδία έχει κάνει τα πάντα και περισσότερα από όσα είπε ότι θα έκανε.

Ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία στις 11 και 12 Ιουλίου, ο Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε την προσδοκία ότι αυτό θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες.

Σε ερώτηση για την αναβάθμιση και την παροχή F-16 στην Τουρκία, ο Αμερικανός υπουργός διαχώρισε το ζήτημα αυτό με την ένταξη της Σουηδίας. Παράλληλα, επανέλαβε την υποστήριξή του για την έγκριση από το Κογκρέσο του τουρκικού αιτήματος.

Κατά τη χθεσινή άτυπη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ εκφράστηκε η αισιοδοξία ότι τώρα που οι εκλογές τελείωσαν, η Άγκυρα θα άρει τις αντιρρήσεις της στην προσπάθεια της Στοκχόλμης να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία. Σημειώνεται ότι η Τουρκία επικύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ τον Μάρτιο. «Τώρα που τελείωσαν οι τουρκικές εκλογές, είναι σημαντικό η Τουρκία να συνεχίσει τη διαδικασία επικύρωσης», δήλωσε ο Φινλανδός Υπουργός Εξωτερικών Pekka Haavisto.

Αρκετοί Υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η Σουηδία θα μπορούσε να γίνει μέλος πριν από / ή κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στο Vilnius της Λιθουανίας.