ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Χριστιανός με καταγωγή από τη Συρία ο 32χρονος που μαχαίρωσε παιδιά στο πάρκο

Γαλλία: Χριστιανός με καταγωγή από τη Συρία ο 32χρονος που μαχαίρωσε παιδιά στο πάρκο
Twitter / Alexandre de Rubempré

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 32χρονος δράστης επι δύο μήνες έκοβε βόλτες ολομόναχος στο πάρκο στο Ανεσί της Γαλλίας όπου μαχαίρωσε έξι άτομα, τέσσερα μικρά παιδιά και δύο ενήλικες.

Η σημερινή, 8 Ιουνίου 2023, επίθεση ενός 32χρονου από τη Συρία έχει πραγματικά σοκάρει ολόκληρη τη χώρα. Ειδικότερα, ο δράστης βρισκόταν λίγο πριν τις 10 το πρωί (τοπική ώρα Γαλλίας) σε πλατεία της πόλης Ανεσί στην Άνω Σαβοΐα όταν μαχαίρωσε 6 άτομα, εκ των οποίων τα 4 ήταν παιδιά, ηλικίας δύο έως 3 ετών.

Όπως μεταδίδει το γαλλικό δίκτυο «BFMTV» από τους τραυματίες 3 άτομα δίνουν μάχη με τη ζωή: τα δύο παιδιά που είναι αδέρφια - ένα αγόρι και ένα κορίτσι - και ένας ενήλικας.

Από τα άλλα δύο παιδιά το ένα είναι μόλις 22 μηνών γερμανικής καταγωγής και το άλλο είναι 3 ετών με καταγωγή από τη Βρετανία.

Ο 32χρονος δράστης, Abdalmasih Η, που σκόρπισε τον τρόμο στη παιδική χαρά που βρισκόταν στην πλατεία, φαίνεται πως υπαγόταν σε καθεστώς πρόσφυγα στη Σουηδία, και είναι παντρεμένος με Σουηδέζα και πατέρας ενός τρίχρονου παιδιού.

Να σημειωθεί ότι ο δράστης δεν είχε «φάκελο» στην Αστυνομία και είναι χριστιανός - πάνω του βρέθηκε ένας σταυρός.

Η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» αναφέρει ότι ο Σύριος είχε εισέλθει στη Γαλλία νόμιμα και ότι είχε υποβάλει αίτηση για χορήγηση ασύλου το Νοέμβριο του 2022.

Βέβαια, αυτή η αίτηση απορρίφθηκε, όπως αναφέρει το γαλλικό δίκτυο BFMTV, δεδομένου ότι του είχε χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα στη Σουηδία. Έτσι, είχε τη δυνατότητα να ταξιδεύει ελεύθερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 32χρονος δράστης επι δύο μήνες έκοβε βόλτες ολομόναχος στην περιοχή όπου μαχαίρωσε έξι άτομα, τέσσερα μικρά παιδιά και δύο ενήλικες - τούτο επικαλείται και το γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο «France Bleu»: «Ο άνδρας αυτός ήταν καθημερινά στην πλατεία του Ανεσί, από το πρωί μέχρι το βράδυ, και όλοι τον είχαν προσέξει επειδή ήταν ολομόναχος», δήλωσε μάρτυρας στο τοπικό ραδιόφωνο.

Το χρονικό της επίθεσης και της σύλληψης

Η πλατεία στο Ανεσί της Γαλλίας, και δη η παιδική χαρά που βρίσκεται εκεί ήταν γεμάτη από παιδιά διότι στο σημείο πραγματοποιούταν σχολική εκδρομή. Στα βίντεο είναι χαρακτηριστική η εμμονή του άνδρα με τα παιδιά. Φαίνεται, δηλαδή, πως στόχος του είναι να μαχαιρώσει κυρίως παιδιά.

Στα σχετικά βίνεται φαίνεται και η στιγμή της σύλληψής του από τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες μέσα σε μόλις 4 λεπτά, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τον δράστη.

Μέχρι στιγμή οι γαλλικές αρχές θεωρούν πως ο δράστης δεν είναι ψυχολογικά διαταραγμένος και έτσι είναι σε θέση να περάσει από ανάκριση.

Ο 32χρονος συνελήφθη «μετά την άμεση παρέμβαση της αστυνομίας», όπως έγραψε στο Twitter ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανάν.

Τα γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν πως η εν λόγω επίθεση με μαχαίρι συνέβη στις 09:45, και ο άνδρας φορούσε σκούρα ρούχα κι ένα τουρμπάνι.

Στη γαλλική Εθνοσυνέλευση τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και οι βουλευτές προσευχήθηκαν για τη ζωή των παιδιών. Παράλληλα, στο σημείο της επίθεσης μετέβησαν η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν και ο υπουργός Εσωτερικών.

«Για μία απολύτως δειλή επίθεση», μίλησε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε μήνυμά του στο Twitter. «Η χώρα είναι σε κατάσταση σοκ. Τα παιδιά και ένας ενήλικας βρίσκονται δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή. Οι σκέψεις μας είναι μαζί τους, με τις οικογένειές τους και τα σωστικά συνεργεία».

Σχετικές ειδήσεις