ΚΟΣΜΟΣ

Σεΐχα Μόζα του Κατάρ: To fashion icon της Μέσης Ανατολής - Η «πιο εντυπωσιακή γυναίκα» στον κόσμο

Η σεΐχα Μόζα του Κατάρ με την αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ
Η σεΐχα Μόζα του Κατάρ με την αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ
ΑΡ

Η μητέρα του σεΐχη του Κατάρ συγκέντρωσε όλα τα βλέμματα στον πρόσφατο γάμο του διαδόχου της Ιορδανίας. Η 63χρονη σεΐχα Μόζα του Κατάρ, είναι η δεύτερη από τις τρεις συζύγους του Σεΐχη Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι και την αποκαλούν «Τζάκι Κένεντι της Μέσης Ανατολής»

Είναι η «δημόσια» σύζυγος του πρώην εμίρη του Κατάρ και σίγουρα ξέρει πώς να εξασφαλίσει ότι όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω της. Η 63χρονη σεΐχα Μόζα μπιν Νασέρ αλ Μισνέντ, η δεύτερη από τις τρεις συζύγους του σεΐχη Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, κέρδισε μια νέα λεγεώνα θαυμαστών ενώ παρευρέθηκε στον γάμο του πρίγκιπα διάδοχου Χουσεΐν της Ιορδανίας με την αρχιτέκτονα από τη Σαουδική Αραβία, Ράτζουα Αλ Σάιφ στις αρχές αυτού του μήνα.

Φόρεσε δύο couture σύνολα Valentino για την εκδήλωση της 1ης Ιουνίου: ένα ροζ και μαύρο statement παλτό για την τελετή και ένα λάιμ φόρεμα για τη δεξίωση, ενώ συμπλήρωσε την κομψή της εμφάνιση με το μαύρο τουρμπάνι, ένα αξεσουάρ που δεν αποχωρίζεται σχεδόν ποτέ. Ψηλή, μελαχρινή, εντυπωσιακή, καλοντυμένη και πανέμορφη ξέρει πώς να τραβάει όλα τα βλέμματα πάνω της γι'αυτό και συχνά την παρομοιάζουν με την αείμνηστη «Τζάκι Κένεντι» που έμεινε στην ιστορία για το απαράμιλλο στιλ της.

Η σεΐχα Μόζα του ΚατάρΑΡ

Η σεΐχα Μόζα περιλαμβάνεται συχνά στις λίστες με τις «πιο κομψές γυναίκες στον κόσμο». Το 2015, συμπεριλήφθηκε στη διεθνή λίστα με τις πιο καλοντυμενες γυναίκες, το περίφημο Hall Of Fame του Vanity Fair και ένας λογαριασμός θαυμαστών της στο Instagram που καταγράφει τα ρούχα της έχει χιλιάδες ακολούθους. Ο σύζυγός της έχει 24 παιδιά και άλλες δύο συζύγους, οι οποίες είναι «μη δημόσιες».

Ο βρετανικός Τύπος γράφειπως όταν τον Οκτώβριο του 2010 η σεΐχα μαζί με τον σύζυγό της επισκέφθηκαν το Κάστρο του Ουίνδσορ και συναντήθηκαν με την βασίλισσα Ελισάβετ και τον πρίγκιπα Φίλιππο, ο αείμνηστος βασιλικός σύζυγος, δεν μπορούσε να πάρει μάτια του από την πανέμορφη σεΐχα του Κατάρ.

Η σεϊχα Μόζα λέει οτι το τυλ της «σέβεται την παράδοση» ενώ είναι «μοντέρνα και πρακτική» και είχε αποκαλύψει στους Financial Times ότι δεν έχει στυλίστα «γιατί δεν θα έβρισκα κανέναν που να καταλαβαίνει τι θέλω». Πρόσθεσε μάλιστα «Είναι η ψυχοθεραπεία μου. Όταν είμαι εξαντλημένη, πηγαίνω στο καμαρίνι μου, κοιτάζω τις ντουλάπες μου και προσπαθώ να ανακατεύω πράγματα και να τα φτιάχνω».

Με τον πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό το 2016ΑΡ

Όταν είχε επισκεφθεί τη Βρετανία, η «ιέρεια» του στυλ φόρεσε γούνινες μπότες με κοστούμι Chanel, καθώς και ένα πράσινο κοστούμι με φούστα Dior στο Κοινοβούλιο και ένα κόκκινο φόρεμα Valentino σε ένα συμπόσιο.

Παρά το γεγονός ότι είναι σχετικά άγνωστη στη Δύση, η οικογένειά της κατέχει μεταξύ άλλων το Shard στο Λονδίνο, τον ψηλότερο ουρανοξύστη στην Ευρώπη, τα Harrods και το Ολυμπιακό Χωριό. Το κράτος της κατέχει μεγαλύτερο μέρος του Λονδίνου από το Crown Estate του Μπάκιγχαμ, καθώς και τον ιταλικό οίκο μόδας Valentino, τον οποίο αγόρασε το 2012 για 700 εκατομμύρια ευρώ.

Τον Απρίλιο του 2020 βρετανικά δημοσιεύματα ανέφεραν πως η πανίσχυρη σεΐχα Μόζα αγόρασε έναντι 1 δισ. ευρώ το θρυλικό ξενοδοχείο Ritz του Λονδίνου. Όμως, αμέσως το γραφείο της εξέδωσε λιτή ανακοίνωση η οποία τόνιζε πως τα σχετικά δημοσιεύματα είναι «παντελώς αναληθή». Τελικά, αποκαλύφθηκε πως τα πεντάστερο ξενοδοχείο στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας αγόρασε ο Αμπντούλ Χάντι Αλ Χαζρί, 40χρονος επιχειρηματίας από το Κατάρ και αδελφός της σεΐχα Αλ Ανούντ, της δεύτερης συζύγου του σημερινού σεΐχη του Κατάρ.

Η Μόζα γεννήθηκε στο Κατάρ αλλά μεγάλωσε στην Αίγυπτο και στο Κουβέιτ καθώς ο πατέρας της εξορίστηκε επειδή ήταν αντίθετος με το καθεστώς. Το 1977, σε ηλικία 18 ετών η Μόζα επέστρεψε στην πατρίδα της και γνώρισε τον Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν απλώς μέλος της βασιλικής οικογένειας. Το 1995 ανέτρεψε τον πατέρα του με αιματηρό πραξικόπημα και πήρε την εξουσία.