ΚΟΣΜΟΣ

Παρίσι: Το «ραντεβού» των ισχυρών για ένα Νέο Παγκόσμιο Οικονομικό Σύμφωνο - Η ανοιχτή επιστολή τους

O Eμανουέλ Μακρόν
O Eμανουέλ Μακρόν
ΑΡ

Δεκάδες αρχηγοί και εκπρόσωποι κρατών και κυβερνήσεων συναντώνται στο Παρίσι αύριο και μεθαύριο (22 και 23/6) για τη Σύνοδο Κορυφής για ένα Νέο Παγκόσμιο Οικονομικό Σύμφωνο, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να επιδιώκει στην οικοδόμηση μιας «νέας συναίνεσης» για την επίτευξη των αλληλένδετων παγκόσμιων στόχων. Σε ανοιχτή επιστολή τους οι ηγέτες καλούν τους ιδιώτες να βοηθήσουν στη μείωση της παγκόσμιας φτώχειας

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φιλοξενεί μια σύνοδο κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή (22 και 23/6) για να καθορίσει έναν «οδικό χάρτη» για τη χαλάρωση του χρέους των χωρών χαμηλού εισοδήματος, ενώ θα απελευθερωθούν περισσότερα κεφάλαια για το κλίμα.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής για ένα Νέο Παγκόσμιο Οικονομικό Σύμφωνο στοχεύει στην οικοδόμηση μιας «νέας συναίνεσης» για την επίτευξη των αλληλένδετων παγκόσμιων στόχων για την αντιμετώπιση της φτώχειας, τον περιορισμό των εκπομπών που θερμαίνουν τον πλανήτη και την προστασία της φύσης.

Οι ιδέες στο τραπέζι κυμαίνονται από τη φορολογία στη ναυτιλία, τα ορυκτά καύσιμα ή τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, μέχρι τις καινοτομίες στον δανεισμό και μια διαρθρωτική επανεξέταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Γαλλία λέει ότι η διήμερη σύνοδος κορυφής, η οποία ξεκινά την Πέμπτη και θα συγκεντρώσει περίπου 50 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, είναι περισσότερο μια πλατφόρμα για ανταλλαγή ιδεών ενόψει μιας ομάδας μεγάλων οικονομικών και κλιματικών συναντήσεων τους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα, η γαλλική προεδρία δήλωσε ότι θέλει να δώσει «πολιτική ώθηση» στην ιδέα ενός διεθνούς φόρου στις εκπομπές άνθρακα από τη ναυτιλία, με ελπίδες για μια σημαντική πρόοδο στη συνεδρίαση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού αργότερα τον Ιούνιο. Ενόψει της συνάντησης στο Παρίσι οι ηγέτες σε ανοιχτή επιστολή τους αναφέρουν ότι τα κρατικά δάνεια και οι επιχορηγήσεις δεν επαρκούν για να τονώσουν την ανάπτυξη.

Σε ένα μήνυμα που είναι πιθανό να απογοητεύσει πολλούς ακτιβιστές κατά της φτώχειας, η ομάδα ηγετών ανέφερε σε ανοιχτή επιστολή ότι τα κυβερνητικά δάνεια και οι επιχορηγήσεις δεν θα είναι αρκετά για να τονώσουν την ανάπτυξη σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που πλήττονται από την πανδημία Covid-19 ,τα αυξανόμενα χρέη και την εκτόξευση στις τιμών τροφίμων και ενέργειας.

«Τα δισεκατομμύρια λίρες που χρειάζονται για να επενδύσουν σε πράσινες τεχνολογίες και να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση θα εξαρτηθούν επίσης από καινοτόμες και βιώσιμες πηγές χρηματοδότησης, όπως εξαγορές χρέους» που επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να μειώσουν τις ιστορικά υψηλές πληρωμές τόκων.

Στην επιστολή, οι ηγέτες ανέφεραν ότι οι κλάδοι της βιομηχανίας «που ευημερούν χάρη στην παγκοσμιοποίηση» θα πρέπει να συμβάλουν στην παγκόσμια ανάπτυξη, κάτι που θεωρείται ότι είναι μια στροφή προς τον αναγκασμό των παγκόσμιων τεχνολογικών κολοσσών, των ενεργειακών εταιρειών και των πολυεθνικών εταιρειών υπηρεσιών να πληρώσουν περισσότερα φόρο στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται.

Η επιστολή, που δημοσιεύθηκε από τον οργανισμό μέσων ενημέρωσης Project Syndicate, με έδρα τις ΗΠΑ, αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας του Μακρόν να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τα τρέχοντα συστήματα χρηματοδότησης της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της υπερπόντιας βοήθειας από πλούσιες χώρες.

Ο Γάλλος ηγέτης ελπίζει επίσης να ενθαρρύνει μεγαλύτερη χρηματοδότηση για το κλίμα για να βοηθήσει τις φτωχές χώρες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Στους υπογράφοντες της επιστολής εκτός από τον Μακρόν περιλαμβάνονται η Mia Mottley, πρωθυπουργός των Μπαρμπάντος, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Luiz Inácio Lula da Silva, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Rishi Sunak.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Fumio Kishida, έχει επίσης υπογράψει, οπως και οι πρόεδροι της Κένυας, William Ruto, της Σενεγάλης, Macky Sall, της Νότιας Αφρικής, Cyril Ramaphosa, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Mohamed bin Zayed Al Nahyan, και των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

«Τα δημόσια οικονομικά θα παραμείνουν απαραίτητα για την επίτευξη των στόχων μας», είπαν. «Αλλά αναγνωρίζουμε ότι η επίτευξη των αναπτυξιακών και κλιματικών στόχων μας θα απαιτήσει νέες, καινοτόμες και βιώσιμες πηγές χρηματοδότησης, όπως εξαγορές χρέους, δέσμευση από τομείς που ευημερούν χάρη στην παγκοσμιοποίηση και πιο αξιόπιστες πιστωτικές αγορές άνθρακα και βιοποικιλότητας».

Οι ακτιβιστές κατά της φτώχειας ήταν επιφυλακτικοί ως προς τις προσπάθειες χρήσης ιδιωτικής χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση μακροχρόνιων ζητημάτων φτώχειας και ανεπαρκών υποδομών, φοβούμενοι ότι θα φορτώσουν τις ήδη φτωχές κυβερνήσεις με επιπλέον χρέη.

Επίσης έχουν αυξηθεί οι εκκλήσεις από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, για μια γενική αναθεώρηση της Παγκόσμιας Τράπεζας.