ΚΟΣΜΟΣ

Sky News: Η Ουκρανία ελπίζει στο τέλος του Πούτιν, αλλά η επόμενη ημέρα θα είναι απρόβλεπτη

O Bλαντιμίρ Πούτιν
O Bλαντιμίρ Πούτιν
ΑΡ

Μετά από ενάμιση χρόνο πολέμου, οι Ουκρανοί σε πρώτη φάση έχουν λόγο να πανηγυρίζουν για τον «εμφύλιο» που έχει ξεσπάσει στη Ρωσία. Η επόμενη ημέρα μετά τον Πούτιν ωστόσο λένε οι αναλυτές θα είναι απρόβλεπτη και πολύ σκοτεινή

Οι Ουκρανοί ανέκαθεν προέβλεπαν ότι αυτός ο πόλεμος θα ήταν το τέλος του Βλαντιμίρ Πούτιν. Πέρυσι, ο επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών τους είπε στο Sky News ότι θα τελειώσει τον ίδιο και την ενότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο αρχηγός εθνικής ασφάλειας της χώρας Ολεξίι Ντανίλοφ δήλωσε σήμερα ότι η ανταρσία του Βάγκνερ σημαίνει ότι «η διαδικασία καταστροφής της Ρωσίας έχει ξεκινήσει. Ο πόλεμος ξεκίνησε μέσα στη Ρωσία και θα τελειώσει στη Ρωσία» Ο επικεφαλής της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν είπε ότι η πολεμική προσπάθεια συνεχίζεται παρόλο που, όπως φαίνεται, έχει καταλάβει τον έλεγχο κεντρικών σημείων της πόλης Ροστόφ-ον-Ντον.

Αλλά ο αντίκτυπος της εσωτερικής διαμάχης στο ρωσικό στρατό στην ουκρανική αντεπίθεση δεν είναι εύκολα προβλέψιμος. Τα ρωσικά στρατεύματα παραπονέθηκαν ότι η κυβέρνηση τους εξόπλισε και τους εκπαίδευσε ελάχιστα. Έχουν πεθάνει κατά δεκάδες χιλιάδες, πολλοί φέρεται να δέχθηκαν φίλια πυρά. Μεταξύ αυτών που αγωνίζονται, το ηθικό είναι πιθανό να είναι χαμηλό.

Μένει να δούμε αν θα παραμείνουν πιστοί στο Κρεμλίνο ή αν μπορούν να παρασυρθούν από τον Πριγκόζιν για να αλλάξουν πλευρά. Είναι νωρίς και τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται στη Ρωσία, αλλά μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτό θα υπονομεύσει την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, κυρίως επειδή χιλιάδες από τους πιο αποτελεσματικούς μαχητές της στην ομάδα Βάγκνερ φαίνεται να έχουν εγκαταλείψει το θέατρο του πολέμου για να ξεκινήσουν μια ένοπλη εξέγερση στο έδαφος της χώρας.

Μακροπρόθεσμα, η προοπτική μπορεί να μην είναι τόσο ενθαρρυντική. Ναι, ο Πούτιν θα είναι πιθανότατα αποδυναμωμένος οριστικά μετά από αυτό. Ο πόλεμος που ξεκίνησε και επρόκειτο να διαρκέσει μερικές εβδομάδες μεταλλάσσεται σε «εμφύλια σύγκρουση».

Αν ανατραπεί, οι πιθανότεροι διάδοχοί του είναι πιο σκληροπυρηνικοί και ειναι πιθανό να συνεχίσουν τον πόλεμο αν μπορούν. Ομοίως, ο Πριγκόζιν είναι ένας βάναυσος ασταθής άνθρωπος που πραγματικά ξέρει πώς να διεξάγει έναν πόλεμο και του οποίου οι υποστηρικτές είναι σκληραγωγημένοι και γεμάτοι μίσος για την Ουκρανία.

Δεν θα ήταν εύκολος εχθρός για την Ουκρανία αν διαδεχόταν τον Πούτιν - αν και αυτό φαίνεται απίθανο προς το παρόν. Οι Ουκρανοί θα ελπίζουν σε μια παρατεταμένη περίοδο εσωτερικής σύγκρουσης που θα υπονομεύσει μοιραία την ικανότητα της Ρωσίας να πολεμήσει ή θα αναγκάσει όποιον καταλήξει στην εξουσία στη Μόσχα να τον τερματίσει.