ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Στάση εργασίας από το προσωπικό εδάφους στα αεροδρόμια – Ακύρωση περίπου 1.000 πτήσεων

Ιταλία: Στάση εργασίας από το προσωπικό εδάφους στα αεροδρόμια – Ακύρωση περίπου 1.000 πτήσεων
AP.

Προβλήματα εντοπίζονται και στο Βέλγιο, λόγω απεργίας των πιλότων διάσημης αεροπορικής εταιρείας.

Χάος επικρατεί στα αεροδρόμια της Ιταλίας, καθώς σήμερα (15/07), ακυρώθηκαν περίπου 1.000 πτήσεις από και προς εκείνα, λόγω στάσης εργασίας του προσωπικού εδάφους, το οποίο διεκδικεί την ανανέωση της συλλογικής του σύμβασης.

Σχεδόν 250.000 ταξιδιώτες, προς εσωτερικούς και διεθνείς προορισμούς, επηρεάζονται από την κινητοποίηση των υπαλλήλων επίγειας εξυπηρέτησης, που ήταν προγραμματισμένη από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 18:00 το απόγευμα (τοπική ώρα), έπειτα από έκκληση του συνδικάτου.

Οι υπάλληλοι «μάχονται» για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης, η οποία έληξε πριν από έξι χρόνια, σύμφωνα με το AFP. Στο αεροδρόμιο «Φιουμιτσίνο – Λεοντάρντο Ντα Βίντσι» της Ρώμης κατεγράφησαν περίπου 200 ακυρώσεις πτήσεων, κυρίως προς τη Στοκχόλμη, την Κοπεγχάγη, τη Βαρκελώνη ή την Πάλμα ντε Μαγιόρκα, καθώς επίσης το Παλέρμο και την Κατάνια στη Σικελία.

Η Malta Air επηρεάζεται ιδιαίτερα, οι πιλότοι της οποίας αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Η εταιρεία εκτελεί δρομολόγια για λογαριασμό της Ryanair, της Ita Airways (πρώην Alitalia) και της Vueling. Σχεδόν 150 πτήσεις ακυρώθηκαν στα δύο αεροδρόμια του Μιλάνου, «Λινάτε» και «Μαλπένσα» και κοντά στις 30 τόσο στο Τορίνο – Κασέλε, όσο και το Παλέρμο.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Ματέο Σαλβίνι, ζήτησε από τους απεργούς να επικρατήσει η «κοινή λογική» και να μην παρατείνουν τις κινητοποιήσεις τους, ώστε «να μην βλάψουν εκατομμύρια άλλους εργαζόμενους και τουρίστες».

Αντίστοιχα προβλήματα και στο Βέλγιο

Παράλληλα, στο Βέλγιο, λόγω απεργίας των πιλότων της Ryanair για τις συνθήκες εργασίας τους, ακυρώνονται σήμερα και αύριο (15 – 16 Ιουλίου) συνολικά 120 πτήσεις που αναχωρούν από το αεροδρόμιο του Σαρλερουά ή καταφθάνουν εκεί.

Περίπου 10.000 επιβάτες που επρόκειτο να πετάξουν από το Σαρλερουά και σχεδόν άλλοι τόσοι που επρόκειτο να προσγειωθούν εκεί, θα αντιμετωπίσουν προβλήματα αυτό το Σαββατοκύριακο λόγω της κινητοποίησης, σύμφωνα με ενημέρωση της διοίκηση του αεροδρομίου, μέσω του AFP.

Οι πιλότοι της Ryanair –που έχουν το Βέλγιο ως βάση– επικρίνουν την εταιρεία ότι δεν σέβεται μία συλλογική σύμβαση, η οποία προβλέπει ρεπό σε αντάλλαγμα με περικοπές μισθών που επεβλήθησαν το 2020, την εποχή της κρίσης του κορωνοϊού. Τα συνδικάτα των πιλότων κατηγορούν τον ιρλανδικό ταξιδιωτικό όμιλο πως αγνοεί τη βελγική νομοθεσία και ότι ευημερεί χάρη στον αθέμιτο ανταγωνισμό με άλλες εταιρείες.

Σχετικές ειδήσεις