ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Μετίν Γκιουράκ ορίσθηκε νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Τουρκία: Ο Μετίν Γκιουράκ ορίσθηκε νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ
YouTube.

Ο Μετίν Γκιουράκ ορίσθηκε νέος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μετίν Γκιουράκ διορίσθηκε από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τουρκίας στο αξίωμα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων. Η απόφαση δημοσιεύθηκε σήμερα (03/08), από το πολιτικό γραφείο του Προέδρου της γείτονος χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μετίν Γκιουράκ αντικαθιστά τον Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος ορίσθηκε Υπουργός Άμυνας στη νέα κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, η οποία προέκυψε από τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Ο Μετίν Γκιουράκ, αφού υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες και αρχηγεία, προήχθη σε Ταξίαρχος το 2006, Υποστράτηγος το 2010 και Αντιστράτηγος το 2015. Ο Γκιουράκ, ο οποίος υπηρετεί από τον Αύγουστο του 2017 ως Αρχηγός Επιτελείου Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων, ορίσθηκε 2ος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου με προεδρικό διάταγμα.

Ο ρόλος του νέου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας στο αποτυχημένο πραξικόπημα

Τη 15η Ιουλίου 2016, είχε λάβει εντολή από τον Χουλουσί Ακάρ να μεταβεί στη Σχολή Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων Μονάδων στο Ετιμεσγκούτ, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι δεν επρόκειτο να βγει κανένα άλλο άρμα μάχης στους δρόμους, αλλά και να αποσύρει όλα όσα είχαν ήδη βρεθεί εκτός στρατοπέδων, οδηγώντας τα ξανά στις πλησιέστερες μονάδες.

Ακολούθως, μετέβη στη Διοίκηση Αεροπορίας ξηράς, με σκοπό να αποτρέψει την απογείωση μαχητικών. Ο Γκιουράκ βρέθηκε στο αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου περίπου στις 22:00 εκείνης της μέρας, συνελήφθη από τους πραξικοπηματίες και μεταφέρθηκε στην αεροπορική βάση του Ακιντζί. Την επόμενη μέρα, απελευθερώθηκε μαζί με τους υπόλοιπους διοικητές, οι οποίοι είχαν συλληφθεί από πραξικοπηματίες.

Σχετικές ειδήσεις