ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Η Τρίπολη διαψεύδει τα τουρκικά ΜΜΕ για την ίδρυση στρατιωτικής βάσης στα παράλια της χώρας

Λιβύη: Η Τρίπολη διαψεύδει τα τουρκικά ΜΜΕ για την ίδρυση στρατιωτικής βάσης στα παράλια της χώρας

Πλήρης διάψευση των τουρκικών ΜΜΕ για την ίδρυση στρατιωτικής βάσης από την Άγκυρα σε λιμάνι της Λιβύης.

Στη διάψευση των όσων ανέφεραν τουρκικά ΜΜΕ περί μίσθωσης του λιμανιού της Χομς στη Λιβύη για 99 έτη για τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης προχώρησε η Τρίπολη.

Mιλώντας στο Sputnik ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας Μοχάμεντ Χαμουντά, δήλωσε ότι αναφορές αυτές δεν είναι αληθείς και δεν αντικατοπτρίοζουν την αλήθεια. «Η εν λόγω είδηση εμφανίστηκε μεν στον τουρκικό και αραβικό τύπο αλλά δεν ευσταθεί», τόνισε ο ίδιος όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του OPEN, Μαρία Ζαχαράκη.

Τι έγραφαν τα τουρκικά ΜΜΕ

Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με τη Λιβύη για την εκμίσθωση για 99 χρόνια του λιμανιού της Χομς, μεταξύ της πρωτεύουσας Τρίπολης και της πόλης Μισράτα, προκειμένου να δημιουργήσει στρατιωτική βάση, μετέδωσε νωρίτερα το φιλοκυβερνητικό τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο TGRT. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του τουρκικού δικτύου, στη στρατιωτική βάση που θα δημιουργηθεί στην περιοχή σχεδιάζεται η εγκατάσταση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και συστημάτων αεράμυνας.

«Η Τουρκία, η οποία προκαλεί φόβο με τις στρατιωτικές της τεχνολογικές δυνατότητες και κάνει εντυπωσιακές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπέγραψε μια συμφωνία που θα έχει έντονη απήχηση στην Ελλάδα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα της TGRT.

«Η Τουρκία νοίκιασε το λιμάνι της Χομς για 99 χρόνια προκειμένου να δημιουργήσει στρατιωτική βάση στη Λιβύη. Στο λιμάνι που θα παραχωρηθεί στο τουρκικό Ναυτικό και τις Χερσαίες Δυνάμεις της θα δημιουργηθεί μια στρατιωτική βάση για τις τούρκικες ένοπλες δυνάμεις. Με το λιμάνι που ενοικιάστηκε, η Τουρκία θα διασφαλίσει επίσης προληπτική άμυνα για τις τουρκικές ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας και ταυτόχρονα θα εξασφαλίσει την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων» αναφέρεται στην ανάρτηση του Τουρκικού Κέντρου Ναυτιλιακών και Παγκόσμιων Στρατηγικών (TÜRK-DEGS), όπου πρόεδρος είναι ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας», απόστρατος υποναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί.