ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Έρευνα της αντιτρομοκρατικής για πυρκαγιές με ενδεχόμενα πολιτικά κίνητρα

police
Photo: AP

Την Δευτέρα σειρά εκρήξεων που συνοδεύτηκαν από πυρκαγιές σημειώθηκαν σε νέα υπό κατασκευήν γεωθερμική εγκατάσταση

Η αντιτρομοκρατική εισαγγελία της Βαυαρίας ανακοίνωσε ότι ερευνά σειρά πυρκαγιών που προκάλεσαν καταστροφές σε σιδηροδρομική γραμμή και μία γεωθερμική εγκατάσταση με την υποψία ενεργειών με «πολιτικά κίνητρα».

«Βάσει των όσων γνωρίζουμε, μπορούμε να υποθέσουμε ότι πρόκειται για στοχευμένη επίθεση», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εισαγγελίας που αποτιμά τις ζημίες στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η εισαγγελία διευκρινίζει ότι υπάρχουν υποψίες για ενέργειες με πολιτικά κίνητρα, χωρίς περαιτέρω πληροφορίες.

Τα περιστατικά συνέβησαν την Δευτέρα. Νωρίς το πρωί, σειρά εκρήξεων που συνοδεύτηκαν από πυρκαγιές σημειώθηκαν σε νέα υπό κατασκευήν γεωθερμική εγκατάσταση στην πόλη Πόλινγκ, ανατολικά του Μονάχου.

Εξι μηχανές κατασκευών και δασικών εργασιών καταστράφηκαν ολοσχερώς, πέντε άλλες υπέστησαν ζημίες.

Στην ίδια περιοχή, καλώδια της σιδηροδρομικής γραμμής Τύσλινγκ-Μύλντορφ πυρπολήθηκαν, παραλύοντας την κυκλοφορία των τρένων.

Τους τελευταίους μήνες, στην Γερμανία έχουν σημειωθεί πολλές πράξεις σαμποτάζ στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Στις αρχές του Σεπτεμβρίου, η αστυνομία ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας έπειτα από πυρκαγιές σε καλώδια των σιδηροδρομικών γραμμών της βόρειας Γερμανίας με την υποψία πολιτικού κινήτρου. Η κυκλοφορία των τρένων διαταράχθηκε σημαντικά.

Ανώνυμη επιστολή που δημοσιεύθηκε στην ακροαριστερή ιστοσελίδα Indymedia αναλάμβανε την ευθύνη των ενεργειών αυτών δηλώνοντας ότι το «σαμποτάζ» πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «νεοαποικιακή εκμετάλλευση και εξόρυξη πρώτων υλών που καταστρέφουν την γη».