ΚΟΣΜΟΣ

Mεγάλη δυσφορία στην Ουάσιγκτον από τη στάση της Τουρκίας: Την αδειάζει για δήθεν επίσκεψη Μπλίνκεν

blinken
Photo: AP

Πόλεμος Ισραήλ:  Ενώ η Άγκυρα είχε ανακοινώσει επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Τουρκία, στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο

Mεγάλη κινητικότητα επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο Κογκρέσο των ΗΠΑ λόγω της στάσης της Τουρκίας στο θέμα της Χαμάς.

H πίεση για την απελευθέρωση των ομήρων εντείνεται και η όλη κατάσταση προκαλεί μεγάλη δυσαρέσκεια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενώ η Άγκυρα είχε ανακοινώσει επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Τουρκία, στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο όπως μεταδίδει το MEGA, το οποίο λειτουργεί ως ράπισμα για την Άγκυρα.

To ζήτημα αυτό αναμένεται να επηρεάσει τις αποφάσεις για την αναβάθμιση των F-16 στην Τουρκία και την προμήθεια των F-35 στην Ελλάδα

Πρωτοβουλίες από το Κονγκρέσο

Χθες, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, βουλευτές και από τα δυο κόμματα έστειλαν -με πρωτοβουλία του ελληνοαμερικανού Κρις Πάπας– επιστολή στον Υπουργό Εξωτερικών Μπλινκεν με την οποία του ζητούν να αναλάβει αποφασιστική δράση προκειμένου να καταστεί η Τουρκία υπεύθυνη για τον ρόλο της στην υποστήριξη και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων της Χαμάς, αμέσως και χωρίς αστερίσκους.

“Η υποστήριξη της Τουρκίας στη Χαμάς” λένε είναι ένα θέμα που δεν έχει λάβει την δέουσα προσοχή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και προσθέτουν πως για πάνω από μια δεκαετία, ο Ερντογάν έχει κάνει την Τουρκία καταφύγιο για την τρομοκρατική οργάνωση σε τέτοιο βαθμό που οι αναλυτές την περιγράφουν ως «τη δεύτερη μεγαλύτερη βάση της Χαμάς μετά τη Γάζα».

Στην επιστολή γίνεται λεπτομερής αναφορά στα στελέχη της Χαμάς που δρουν στην Τουρκία, στις επιθέσεις που έχουν οργανωθεί, χρηματοδοτηθεί η διευκολυνθεί από εκεί και στην χορήγηση υπηκοότητας και διαβατηρίων από την τουρκική κυβέρνηση στα μέλη της.

Οι βουλευτές ζητούν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να απαιτήσει από την τουρκική κυβέρνηση:

  • Να χαρακτηρίσει επίσημα τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.
  • Να κλείσει το γραφείο της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη
  • Να ανακαλέσει την τουρκική υπηκοότητα και να κατασχέσει τα τουρκικά διαβατήρια από αξιωματούχους της Χαμάς στην Τουρκία·
  • Να απελάσει αξιωματούχους της Χαμάς από τη χώρα και να απαγορεύσει την επανείσοδο τους.
  • Να διερευνήσει εάν τυχόν τουρκικές τράπεζες εμπλέκονται στη χρηματοδότηση της Χαμάς, και
  • Να ερευνήσει εάν Τούρκοι αξιωματούχοι συμμετείχαν στην πρόσφατη επίθεση της Χαμάς.