ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ζαν Καφόλ κέρδισε για δεύτερη χρονιά σε διαγωνισμό φωτογραφίας του National Geographic

Ο Ζαν Καφόλ κέρδισε για δεύτερη χρονιά σε διαγωνισμό φωτογραφίας του National Geographic

Φωτογράφισε τη λίμνη Τσέρκνιτσα στη νοτιοδυτική Σλοβενία από ψηλά, κερδίζοντας το 2022 σε διαγωνισμό του National Geographic στη χώρα.

H φωτογραφία της κοιλάδας Ράκοβ Σκότσιαν νύχτα κατά τη διάρκεια μιας καλοκαιρινής βροχής μετεωριτών επιλέχθηκε ανάμεσα σε πάνω από 2.000 που προκρίθηκαν στον φετινό διαγωνισμό και του χάρισε και πάλι τη νίκη.

Η κριτική επιτροπή επέλεξε αρχικά τέσσερις νικητές, έναν σε κάθε κατηγορία και στη συνέχεια επέλεξε τον απόλυτο νικητή και τις δύο χρονιές, τον Ζαν Καφόλ.

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε φέτος το καλοκαίρι για δεύτερη συνεχή χρονιά από το τηλεοπτικό κανάλι National Geographic σε συνεργασία με τη σλοβενική έκδοση του ομώνυμου περιοδικού.

Δείτε την gallery:

Οι φωτογραφίες, με τις οποίες νίκησε συμπεριλαμβανομένης μιας επιλεγμένης από το κοινό στο διαδίκτυο, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό National Geographic Σλοβενία αυτόν τον μήνα.

Το ενδιαφέρον του Καφόλ για τη φωτογραφία χρονολογείται από τα χρόνια του δημοτικού σχολείου, αν και άρχισε να ασχολείται σοβαρά με τη φωτογραφία μόλις στο γυμνάσιο, το 2007, όταν δύο από τους συμμαθητές του που είχαν ήδη καλή κάμερα τον ενέπνευσαν να αγοράσει την πρώτη του επαγγελματική φωτογραφική μηχανή, αναφέρει το Σλοβενικό Πρακτορείο Ειδήσεων STA, στο οποίο ο φωτογράφος έδωσε συνέντευξη.

«Ήμουν 17 τότε. Έπεισα αμέσως τον πατέρα μου να πάει στη Λιουμπλιάνα για να αγοράσει μια Canon 400D SLR. Ο πατέρας μου λέει ότι του επέστρεψα τα χρήματα μέσα σε λίγα χρόνια, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι είναι αλήθεια» τόνισε.

Ερωτηθείς αν ειδικεύεται στην αεροφωτογραφία, καθώς κάνει αλεξίπτωτο πλαγιάς ή ίσως φωτογραφία σπηλαίων, καθώς εργάζεται επίσης για το Ινστιτούτο Ερευνών Καρστ (ZRC SAZU Karst Research) Institute, αν και κυρίως στην επιστήμη δεδομένων λέει: «Προσπάθησα να κατακτήσω τη νύχτα και τη φωτογραφία τοπίου, ναι, αλλά εξακολουθώ να κρατάω τις επιλογές μου ανοιχτές».

Ο Καφόλ έγραψε στον ιστότοπό του ότι φωτογραφία με τον υπότιτλο «All the Milky Ways lead to Rakov Škocjan» δημιουργήθηκε τον Αύγουστο έχοντας πηγή έμπνευσης δύο παλαιότερα έργα του. Αυτή τη φορά θέλησε να σκηνοθετήσει «περισσότερο δράμα» στη φωτογραφία.