ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Ξεκίνησε η μεγαλύτερη άσκηση «των τελευταίων δεκαετιών» - Με συμμετοχή της Σουηδίας

ΝΑΤΟ: Ξεκίνησε η μεγαλύτερη άσκηση «των τελευταίων δεκαετιών» - Με συμμετοχή της Σουηδίας

Το ΝΑΤΟ «προετοιμάζεται» με μια άσκηση τεράστιας κλίμακας, σε αέρα θάλασσα και ξηρά, για την άμυνα των μελών της Συμμαχίας...

Η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η «Steadfast Defender 2024 (STDE24)» περιλαμβάνει περίπου 90.000 μονάδες από 31 Συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ, όπως είναι η Σουηδία. Η άσκηση, η οποία διεξάγεται σε διάφορα κράτη του ΝΑΤΟ, βασίζεται στα νέα αμυντικά σχέδια της Συμμαχίας και, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «καταδεικνύει την ικανότητα της Συμμαχίας να αναπτύσσει γρήγορα δυνάμεις από τη Βόρεια Αμερική και άλλα μέρη της Συμμαχίας, για να ενισχύσει την άμυνα της Ευρώπης. Αποτελεί επίσης μια σαφή επίδειξη της διατλαντικής ενότητας, της δύναμης και της αποφασιστικότητας του ΝΑΤΟ να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει ο ένας τον άλλον και τις κοινές μας αξίες».

Συνολικά στην άσκηση συμμετέχουν περισσότερα από 50 ναυτικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων αεροπλανοφόρων, φρεγατών, κορβετών και αντιτορπιλικών, περισσότερα από 80 μαχητικά συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών F35, FA18, Harrier, F15, καθώς και ελικόπτερα και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

Από τον στρατό ξηράς, συμμετέχουν περισσότερα από 1.100 οχήματα μάχης, μεταξύ αυτών 116 άρματα , 533 οχήματα μάχης πεζικού (IFV) και 417 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (APC).

Δείτε το βίντεο: