ΚΟΣΜΟΣ

DW: Στα «χέρια» της Καμίλα το Ηνωμένο Βασίλειο

DW: Στα «χέρια» της Καμίλα το Ηνωμένο Βασίλειο
(Photo by Samir Hussein/WireImage)

Το άλλοτε «μαύρο πρόβατο» της βασιλικής οικογένειας εκπροσωπεί τον ασθενή βασιλέα σύζυγό της. Μια γυναίκα που υπέμεινε στωικά τη χλεύη, αλλά την ξεπέρασε

Τα λόγια της Καμίλα φαίνονταν να ήταν προσεκτικά μελετημένα. Η διάγνωση καρκίνου του συζύγου της βασιλιά Καρόλου Γ΄ είχε γίνει γνωστή μόλις πριν από λίγες ημέρες, όταν η βασίλισσα επισκέφθηκε την πόλη Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας. Ήταν σαν να ήθελαν οι Βρετανοί βασιλείς να δώσουν στον κόσμο να αντιληφθεί ότι μπορούν να βασιστούν στη μοναρχία ακόμη και σε αυτούς τους καιρούς. Όταν κάποιος συνομιλητής της εξέφρασε τη συμπάθειά του, η Καμίλα ένωσε τα χέρια της μπροστά από το σώμα της και απάντησε σχεδόν αμέσως, χωρίς καν να ερωτηθεί: "Δεδομένων των συνθηκών τα πάει εξαιρετικά καλά". Ενώ λοιπόν το επόμενο διάστημα ο Κάρολος θα συνεχίσει τη θεραπεία, η Καμίλα θα αναλάβει περισσότερα καθήκοντα και θα είναι παρούσα σε δημόσιες συναντήσεις. Η γυναίκα που κάποιοι πίστευαν ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να γίνει βασίλισσα, έχει τώρα έναν σημαντικό ρόλο να παίξει.

Δύσκολο ξεκίνημα

"Η ιδέα ότι η Καμίλα θα διαδραμάτιζε τόσο σημαντικό ρόλο στη βρετανική ζωή θα ήταν αδιανόητη πριν από δύο δεκαετίες", είπε η συγγραφέας Κέιτ Μάνσεϊ στην εφημερίδα Times. Και το BBC έγραψε κάποτε για την Καμίλα ότι λίγες γυναίκες είχαν «σταυρωθεί δημοσίως» όπως η Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς. Πολλοί την είχαν κατηγορήσει ότι αυτή έφταιγε για τη διάλυση του γάμου του Καρόλου με την πριγκίπισσα Νταϊάνα. Το 1995 η Νταϊάνα είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη: "Ήμασταν τρεις σε αυτόν τον γάμο, οπότε ήταν λίγο στενά". Ωστόσο, ο Κάρολος και η Καμίλα γνωρίζονταν πριν παντρευτούν άλλους συντρόφους.

Μετά το διαζύγιο του Καρόλου πέρασε ακόμη αρκετός καιρός μέχρι οι δυο τους να εμφανιστούν δημοσίως ως ζευγάρι. Η πρώτη τους κοινή εμφάνιση έγινε πριν από 25 χρόνια. Στις 28 Ιανουαρίου 1999 ο Κάρολος και η Καμίλα έφυγαν μαζί από ένα πάρτι στο ξενοδοχείο Ριτς στο Λονδίνο. Μια εκδήλωση που, αν πιστέψουμε τα γραφόμενα στον βρετανικό τύπο, ήταν σχεδιασμένη μέχρι την τελευταία της λεπτομέρεια. Παντρεύτηκαν το 2005 και πέρυσι η Καμίλα στέφθηκε βασίλισσα στο πλευρό του Καρόλου. Οι δύο τους γνωρίζονται εδώ και μισό αιώνα.

Όσοι γνωρίζουν τα ενδότερα υποστηρίζουν ότι η Καμίλα αποτελεί σημαντικό στήριγμα στη ζωή του Καρόλου. "Του προσφέρει μεγάλη υποστήριξη με πολλούς τρόπους", δήλωσε ο Τζόε Λιτλ στο περιοδικού Majesty. Έχει καταγραφεί στη δημόσια εικόνα ότι είναι εκείνη πλέον που «κρατά» τη βασιλεία όσο εκείνος αναρρώνει στο εξοχικό ανάκτορο στο Σάντριγχαμ. Πριν ανακοινωθεί η διάγνωση του καρκίνου η Καμίλα επισκέφθηκε τον σύζυγό της πολλές φορές στο νοσοκομείο, όπου είχε νοσηλευτεί για καλοήθη διόγκωση του προστάτη. Και όταν αποθεραπεύτηκε μετά από επέμβαση, έφυγαν μαζί από ιδιωτική κλινική του Λονδίνου.

«Η μαμά μου είναι σαν αλεξίσφαιρο»

Ακολούθησαν πολλές δημόσιες εμφανίσεις της, «ήταν μια οσκαρική παράσταση βασιλικής σταθερότητας», έγραψε η Μάνσεϊ στους Times. Αμέσως μετά την επέμβαση η Καμίλα βρέθηκε στο Ουίνσδορ, το Μπαθ και το Κέιμπριτζ. Και επισκέφθηκε ένα κέντρο υποστήριξης για καρκινοπαθείς στο Λονδίνο. Όλα αυτά, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι Times, ενώ πρέπει ήδη να γνώριζε για τη διάγνωση του Καρόλου. Αλλά βασιλικά καθήκοντα είναι αυτά, δεν σταματούν. Και η Καμίλα είναι εμφανές ότι έχει εμπειρία με κρίσεις, από την εποχή όταν πολλοί εξέφραζαν δημοσίως την άποψή τους για εκείνη, συχνά όχι καλή.

"Η μαμά μου είναι σαν αλεξίσφαιρο", έγραψε κάποτε ο γιος της Τομ Πάρκερ Μπόουλς εκθειάζοντας την ανθεκτικότητά της. "Δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσε να πει κανείς για την οικογένειά μας που να μας προσβάλλει πια". Σε μακροσκελή συνέντευξή της στο περιοδικό Vogue η ίδια η Καμίλα περιέγραψε κάποτε την εποχή εκείνη, όχι ως εύκολη. Την είχαν περάσει γενεές δεκατέσσερις σε τέτοιο βαθμό που με κάποιον τρόπο έπρεπε να το ξεπεράσει και να ζήσει με αυτό, όπως είπε. "Νομίζω ότι τελικά με κάποιον τρόπο ξεπερνώ αυτό το γεγονός και προχωράω μπροστά. Πρέπει να συνεχίσεις τη ζωή σου".

Στην ίδια συνέντευξη μίλησε επίσης για τον γάμο της με τον Κάρολο. Προσπαθούν να βλέπουν ο ένας τον άλλον μία φορά την ημέρα. Αν είχαν περισσότερο χρόνο ο ένας για τον άλλον, θα ήθελαν να διαβάζουν, ο καθένας σε διαφορετική γωνιά του δωματίου. "Είναι πολύ χαλαρωτικό γιατί ξέρεις ότι δεν χρειάζεται να κάνεις συζήτηση", είπε η Καμίλα. "Απλά κάθεσαι εκεί και είσαι μαζί". Τα πράγματα ήρθαν έτσι που τώρα ίσως να έχουν περισσότερο χρόνο ο ένας για τον άλλο, αν και η ίδια θα είναι πολύ απασχολημένη με τα νέα της καθήκοντα εκπροσωπώντας τον βασιλιά. Αυτή, το πάλαι ποτέ «μαύρο πρόβατο» για τη βασιλική οικογένεια…

Πηγή: DW