ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Φέρεται να ετοιμάζει στην έρημο κέντρο υποδοχής προσφύγων από τη Γάζα

Αίγυπτος: Φέρεται να ετοιμάζει στην έρημο κέντρο υποδοχής προσφύγων από τη Γάζα

Η Αίγυπτος, η οποία αρνήθηκε ότι προετοιμάζει προσφυγικό καταυλισμό έχει σημάνει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα η καταστροφική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα να εκτοπίσει Παλαιστίνιους στο Σινά

Η Αίγυπτος προετοιμάζει μια περιοχή στα σύνορα της Γάζας που θα μπορούσε να φιλοξενήσει Παλαιστίνιους σε περίπτωση που μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα προκαλέσει φυγή πέρα ​​από τα σύνορα, αναφέρουν διεθνή δημοσιεύματα.

Η Αίγυπτος, η οποία αρνήθηκε ότι έκανε τέτοιες προετοιμασίες, έχει σημάνει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα η καταστροφική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα να εκτοπίσει Παλαιστίνιους στο Σινά - κάτι που λέει το Κάιρο θα ήταν εντελώς απαράδεκτο- απηχώντας προειδοποιήσεις από αραβικά κράτη όπως η Ιορδανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θα αντιταχθούν σε οποιονδήποτε εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη Γάζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αίγυπτος είχε αρχίσει να προετοιμάζει μια περιοχή ερήμου με κάποιες βασικές εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των Παλαιστινίων. Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θα πραγματοποιήσει επίθεση για να καταστρέψει το «τελευταίο προπύργιο» της Χαμάς στη Ράφα, όπου πάνω από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο από την καταστροφική του επίθεση στη Γάζα. Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι ο στρατός του καταρτίζει σχέδιο για την απομάκρυνση αμάχων από τη Ράφα σε άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Ωστόσο, ο επικεφαλής της βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς είπε την Πέμπτη ότι είναι "ψευδαίσθηση" να πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι στη Γάζα θα μπορούσαν να εκκενωθούν σε ένα ασφαλές μέρος και προειδοποίησε για την πιθανότητα διαρροής Παλαιστινίων στην Αίγυπτο εάν το Ισραήλ ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα. Ονόμασε αυτό το σενάριο «ένα είδος αιγυπτιακού εφιάλτη». Η Αίγυπτος έχει εκφράσει την αντίθεσή της στον εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη Γάζα ως μέρος της ευρύτερης αραβικής απόρριψης οποιασδήποτε επανάληψης της «Νάκμπα» ή «καταστροφής», όταν περίπου 700.000 Παλαιστίνιοι έφυγαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στον πόλεμο γύρω από τη δημιουργία του Ισραήλ, 1948.

Αν και επισήμως η Αίγυπτος διαψεύδει τα περί προσφυγικού καταυλισμού, το Ίδρυμα Σινά για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μια οργάνωση ακτιβιστών, δημοσίευσε εικόνες τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις οποίες δείχνουν κατασκευαστικά φορτηγά και γερανούς να εργάζονται στην περιοχή και εικόνες από τσιμεντένια εμπόδια. Επικαλούμενο άγνωστη πηγή, το Ίδρυμα Σινά είπε ότι οι κατασκευαστικές εργασίες αποσκοπούσαν στη δημιουργία μιας ασφαλούς περιοχής σε περίπτωση μαζικής φυγής Παλαιστινίων.

Το Reuters μπόρεσε να επιβεβαιώσει τη θέση ενός μέρους του βίντεο ως Ράφα από τη θέση των κτιρίων, των δέντρων και των περιφράξεων που ταιριάζουν με τις δορυφορικές εικόνες της περιοχής.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την τοποθεσία του συνόλου του βίντεο ή την ημερομηνία που γυρίστηκε.