ΚΟΣΜΟΣ

Αλεξέι Ναβάλνι: Η σύζυγός του τον αποχαιρετά μέσω δημοσίευσης – «Σε αγαπώ»

Αλεξέι Ναβάλνι: Η σύζυγός του τον αποχαιρετά μέσω δημοσίευσης – «Σε αγαπώ»
INSTAGRAM.

«Σε αγαπώ», ήταν το μήνυμα που έγραψε η σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Σε αγαπώ», ήταν το σημερινό (18/02) μήνυμα που έγραψε η σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια, στα κοινωνικά δίκτυα, το οποίο συνόδευε με μία κοινή τους φωτογραφία. Στην ανάρτηση, υπάρχει μία φωτογραφία όπου το ζευγάρι ποζάρει μαζί καθώς παρακολουθούν κάποιου είδους θέαμα και τον Ναβάλνι να φιλά τη γυναίκα του.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, 47 ετών, έπεσε αναίσθητος και πέθανε την Παρασκευή (16/02) κατά τη διάρκεια βόλτας στη σωφρονιστική αποικία στο Χαρπ, σε απόσταση περίπου 1.900 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Μόσχας, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης τριάντα ετών, όπως γνωστοποιήθηκε από τις σωφρονιστικές αρχές.

Το Κρεμλίνο ανέφερε πως η αντίδραση της Δύσης να κατηγορήσουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ευθύνεται για τον θάνατο είναι απαράδεκτη. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο σχετικά με τον θάνατο του Ναβάλνι.

Η εκστρατεία κατά της διαφθοράς

Ο Αλεξέι Ναβάλνι είχε οργανώσει διαδηλώσεις υπέρ των μεταρρυθμίσεων και κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν και των συμμάχων του, ενώ, αντέδρασε έντονα στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με το οποίο ο Πρόεδρος της Ρωσίας έχει δικαίωμα να βρίσκεται στο αξίωμα έως το 2036.

Ακόμη, συμμετείχε στις εκλογές για τη δημαρχία της Μόσχας. Τού είχε απαγορευθεί η εμφάνιση στη δημόσια τηλεόραση και βρέθηκε επανειλημμένα στο στόχαστρο των ρωσικών αρχών. Τον Μάρτιο του 2017, σε συνεργασία με το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς, δημοσίευσε ένα ντοκιμαντέρ, με το οποίο «εξαπολύει» επίθεση στην πολιτική ηγεσία της χώρας και ιδιαίτερα, τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Οι συλλήψεις, η δηλητηρίαση και η φυλάκιση

Την 20ή Αυγούστου 2020, η υγεία του Αλεξέι Ναβάλνι κινδύνευσε σοβαρά, αφού ασθένησε κατά τη διάρκεια πτήσης από τη Σιβηρία προς τη Μόσχα. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο Βερολίνο, όπου οι θεράποντες ιατροί τόνισαν ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ασθένεια του 44άχρονου –τότε– άνδρα οφειλόταν σε δηλητηρίαση, άποψη η οποία επιβεβαιώθηκε σχεδόν τέσσερις μήνες αργότερα, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν του νοσοκομείου Charité του Βερολίνου.

Το άρθρο περιείχε λεπτομέρειες για τη δηλητηρίαση με τον νευρικοτοξικό παράγοντα της οικογενείας «νοβιτσόκ», που αναπτύχθηκε στη Ρωσία ήδη από τη δεκαετία του 1980 και είναι ουσία – σήμα κατατεθέν της ρωσικής κυβέρνησης. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε οιαδήποτε ανάμειξη στη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι.

Μερικούς μήνες αργότερα, κρίθηκε ένοχος για παραβίαση της αναστολής σε παλαιότερη ποινή, απάτη και περιφρόνηση των δικαστικών λειτουργών της Ρωσίας.

Στα τέλη του περασμένου Μαΐου, είχε ανακοινώσει ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του, για σύσταση εξτρεμιστικής οργάνωσης, οι οποίες επισείουν επιπλέον ποινής κάθειρξης έως δεκαπέντε έτη. Υποστήριζε ότι όλες οι κατηγορίες εναντίον του κατασκευάσθηκαν ως πρόσχημα, με σκοπό να «καταπνίξουν» τη διαφωνία και να ανακόψουν τις πολιτικές του φιλοδοξίες.

Πληροφορίες ότι εντοπίσθηκε το πτώμα του Αλεξέι Ναβάλνι και φέρει μώλωπες

Πληροφορίες αναφέρονται σε διεθνή ΜΜΕ σύμφωνα με τις οποίες βρέθηκε το πτώμα του Αλεξέι Ναβάλνι παρουσιάζοντας σημάδια από μώλωπες, που πιθανολογείται να προκλήθηκαν από το γεγονός ότι τον κρατούσαν με τη βία στο έδαφος, ενώ υπέφερε από σπασμούς.

Σύμφωνα με την Daily Mail το σώμα του Αλεξέι Ναβάλνι φέρεται να φέρει σημάδια από μώλωπες που εικάζεται ότι προκλήθηκαν από το γεγονός ότι τον κρατούσαν κάτω ενώ υπέστη κρίση. Τα τραύματα συνάδουν με το ότι ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης - ο οποίος πέθανε σε ηλικία 47 ετών την Παρασκευή - υπέστη κρίση, σύμφωνα με το ανεξάρτητο μέσο Novaya Gazeta Europe, το οποίο επικαλείται η Daily Mail.

Τι αναφέρει άτομο από το παραϊατρικό προσωπικό

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο μίλησε με ένα άτομο από το παραϊατρικό προσωπικό στην υπηρεσία ασθενοφόρων του Salekhard, κοντά στην ποινική αποικία IK-3, γνωστή και ως "Πολικός Λύκος", όπου κρατούνταν ο Ναβάλνι.

Σύμφωνα με το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι νοσοκόμοι βρήκαν μώλωπες στο σώμα του Ναβάλνι, το οποίο τώρα φυλάσσεται από την αστυνομία στο νεκροτομείο του περιφερειακού κλινικού νοσοκομείου Salekhard. «Συνήθως τα πτώματα των ανθρώπων που πεθαίνουν στη φυλακή μεταφέρονται κατευθείαν στο ιατροδικαστικό γραφείο στην οδό Glazkova, αλλά σε αυτή την περίπτωση μεταφέρθηκε στο κλινικό νοσοκομείο για κάποιο λόγο», δήλωσε ο παραϊατρικός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του στο πρακτορείο.

«Ως έμπειρος παραϊατρικός, μπορώ να πω ότι τα τραύματα που περιγράφουν όσοι τα είδαν φαίνεται να προέρχονται από σπασμούς», είπε.

Όπως ανέφεραν οι σωφρονιστικές αρχές της φυλακής όπου πέθανε ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο θάνατός του προήλθε από το «Σύνδρομο Αιφνιδίου Θανάτου». Ωστόσο επικρατεί και το σενάριο δηλητηρίασης, όπως και το 2020, με τον αναισθησιολόγο του να δηλώνει ότι το σύνδρομο αυτό μπορεί να προήλθε από δηλητήριο.

Σχετικές ειδήσεις