ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικά ΜΜΕ: Στις ΗΠΑ ο Ερντογάν στις 9 Μαΐου

Τουρκικά ΜΜΕ: Στις ΗΠΑ ο Ερντογάν στις 9 Μαΐου

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στο Ιράκ στις 22 Απριλίου και στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 9 Μαΐου. Επίσης θα υποδεχθεί στην  Άγκυρα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο φαίνεται ότι έχει επιδοθεί ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών το επόμενο δίμηνο με ξένους ηγέτες, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι συναντήσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο και τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στο Ιράκ στις 22 Απριλίου και στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 9 Μαΐου. Ο Πρόεδρος αναμένεται επίσης να φιλοξενήσει στην Άγκυρα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το ταξίδι στις ΗΠΑ, το πρώτο επί προεδρίας Μπάιντεν, και μετά από χρόνια εντάσεων στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, γίνεται μετά τη συμφωνία που πέτυχε η Άγκυρα εξασφαλίζοντας F-16 με αντάλλαγμα το «πράσινο φως» της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν συναντήθηκε για τελευταία φορά πρόσωπο με πρόσωπο με τον Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία τον Ιούλιο του 2023.

Η διαδικασία προμήθειας F-16 της Τουρκίας θα είναι στην ατζέντα της συνάντησης Ερντογάν-Μπάιντεν. Τι μπορεί να γίνει για να παραδοθούν τα F-16 πιο γρήγορα θα συζητηθεί. Θα συζητηθεί επίσης ο συμψηφισμός των 1,4 δισ. δολαρίων που κατέβαλε η Τουρκία στο πλαίσιο του έργου F-35.