ΚΟΣΜΟΣ

Αυτά είναι τα σχέδια του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία - «Μεγαλύτερο ρόλο στην στρατιωτική υποστήριξη»

Αυτά είναι τα σχέδια του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία - «Μεγαλύτερο ρόλο στην στρατιωτική υποστήριξη»
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΝΑΤΟ: Οι συζητήσεις περιλαμβάνουν ένα ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της κυβέρνησης στο Κίεβο τα επόμενα πέντε χρόνια

«Το ΝΑΤΟ θέλει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ ενόψει της διήμερης συνόδου κορυφής με τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ. «Αυτό είναι μια αντανάκλαση της σοβαρότητας στο πεδίο της μάχης».

Οι συζητήσεις περιλαμβάνουν ένα ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της κυβέρνησης στο Κίεβο τα επόμενα πέντε χρόνια. Το ποσό αυτό πρέπει να συγκεντρωθεί από τα 32 κράτη μέλη. Ο Στόλτενμπεργκ δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, αλλά αναγνωρίζει ότι υπάρχει μια πρόταση στο τραπέζι για να γίνει η βοήθεια «πιο ισχυρή» και «προβλέψιμη».

Η Ρωσία αυξάνει την πίεση στο μέτωπο, σύμφωνα με τον αρχηγό του ΝΑΤΟ. Συνεπώς, η βοήθεια πρέπει να διευθετηθεί διαφορετικά, περισσότερο εστιασμένη στη μακροπρόθεσμη. «Για να εξαρτηθούμε λιγότερο από τις εθελοντικές εισφορές», όπως είπε. Γι' αυτό, πιστεύει, ο ρόλος του ΝΑΤΟ στον συντονισμό της βοήθειας και την παροχή εκπαίδευσης πρέπει να αυξηθεί.

Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ παρέχουν ήδη το 99% της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο. Όμως ο στρατός της Ουκρανίας έχει έλλειψη όπλων και πυρομαχικών. Ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε ξανά το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εγκρίνει γρήγορα ένα μεγάλο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία.

Οι αποφάσεις στη Σύνοδο του Ιουλίου

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, δεν θα ληφθούν αποφάσεις τις επόμενες ημέρες. Αυτό θα συμβεί κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον, όπου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν για να γιορτάσουν την 75η επέτειο του ΝΑΤΟ.

Οι υπουργοί του ΝΑΤΟ συζητούν επίσης την κατάσταση στην ανατολική Ασία.

Ειδική αναφορά στην σχέση ΝΑΤΟ - Ουκρανίας έκανε σε ανάρτησή της στο X και η Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν.

Σχετικές ειδήσεις