ΚΟΣΜΟΣ

Η «Αρκτική Σπάρτη» του ΝΑΤΟ και οι Φινλανδοί έφεδροι που φυλάνε Θερμοπύλες

Η «Αρκτική Σπάρτη» του ΝΑΤΟ και οι Φινλανδοί έφεδροι που φυλάνε Θερμοπύλες
X/Twitter

Η στρατιωτική βάση στον οικισμό Ivalo έχει ονομαστεί «Αρκτική Σπάρτη» του ΝΑΤΟ και τώρα είναι το πλησιέστερο σημείο στην ηπειρωτική Ρωσία, όπου μπορούν να σταθμεύσουν αμερικανικά στρατεύματα

Σε μία μικρή πόλη της Φινλανδίας στα σύνορα με τη Ρωσία, μόλις 20 μίλια (32.1869 χλμ) δάσους βρίσκονται μεταξύ της Συνοριακής Φρουράς της Λαπωνίας και των ρωσικών στρατευμάτων.

Η στρατιωτική βάση στον οικισμό Ivalo έχει ονομαστεί «Αρκτική Σπάρτη» του ΝΑΤΟ και τώρα είναι το πλησιέστερο σημείο στην ηπειρωτική Ρωσία, όπου μπορούν να σταθμεύσουν αμερικανικά στρατεύματα.

Ενώ οι ΗΠΑ έχουν παρόμοιες συμφωνίες για τη χρήση στρατιωτικών βάσεων με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ όπως η Λετονία, η Νορβηγία και η Εσθονία, υπάρχει φόβος ότι το πέρασμα της Φινλανδικής Συνοριακής Φρουράς θα μπορούσε να γίνει σημείο ανάφλεξης του 3ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η βάση βρίσκεται επίσης μόλις 200 μίλια μακριά από τον Βόρειο Στόλο, όπου τα πολύτιμα ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια βρίσκονται στο λιμάνι του Μούρμανσκ.

Όντας η πιο βόρεια φρουρά της Φινλανδίας και της ΕΕ, το Ivalo θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στη Ρωσία εάν επρόκειτο να επιτεθεί στα σύνορα του ΝΑΤΟ και να σπρώξει τα στρατεύματά της στην ακτογραμμή της Νορβηγίας, προειδοποίησε ένας πρώην Φινλανδός στρατηγός.

Arctic Sparta

Δεδομένης της γεωγραφικής της θέσης και του γεγονότος ότι δυνάμεις από τη δυτική συμμαχία θα μπορούσαν να σταθμεύσουν εκεί ανά πάσα στιγμή - η επίλεκτη βάση της Αρκτικής θα μπορούσε να γίνει στόχος του Κρεμλίνου.

Η έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου ώθηκε τη Φινλανδία στους κόλπους του ΝΑΤΟ και η χώρα, με πληθυσμό μόλις πέντε εκατομμυρίων, έχει γίνει μια από τις πιο έτοιμες για μάχη δυνάμεις στην Ευρώπη.

Η Φινλανδία είναι τόσο έτοιμη για μάχη που αν θέλετε να χτίσετε μια πολυκατοικία πρέπει να περιλαμβάνει ένα καταφύγιο βομβών, εάν θέλετε να χτίσετε μια γέφυρα πρέπει να χτιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αντέχει σε επιθέσεις.

Εάν μια εταιρεία πληροφορικής θέλει να παρέχει τηλεφωνικές συνδέσεις εκεί, πρέπει να μπορεί να εκτελεί το σύστημα κατά τη διάρκεια του πολέμου για να λάβει άδεια.

Ακόμη και οι μπαταρίες των δεξαμενών στην αποθήκευση παραμένουν πλήρως φορτισμένες ανά πάσα στιγμή ως προετοιμασία για μια επικείμενη εισβολή.

Η Φινλανδία, ρίχνει βάρος στην ολοκληρωμένη ασφάλεια και η κοινωνία προετοιμάζεται για πιθανή σύγκρουση. Είναι επίσης μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που διατήρησαν τη στρατολογία επί δεκαετίες ειρήνης.

Η Φινλανδία εκπαιδεύει περισσότερους από 21.000 νέους στρατεύσιμους κάθε χρόνο, με 285.000 έφεδρους έτοιμους να πάνε στον πόλεμο ανά πάσα στιγμή - καθιστώντας την το μεγαλύτερο εφεδρικό πεζικό εν καιρώ πολέμου στο ΝΑΤΟ.

Είναι όλοι εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι με έναν πρωταρχικό στόχο - να αποκρούσουν οποιαδήποτε ρωσική εισβολή.

Στο Ivalo, οι πιο πρόσφατοι νεοσύλλεκτοι, ηλικίας μεταξύ 19 και 21 ετών, οδηγούνται σε αποστολές αναγνώρισης κατά μήκος των ρωσικών συνόρων.

Θα εκπαιδευτούν ώστε να γίνουν μια ελίτ μαχητική δύναμη της Αρκτικής που θα επιβιώνει σε εχθρικές θερμοκρασίες -30C.

Μόλις 100 μίλια νότια της βάσης Ivalo, το Sodankyla είναι το σπίτι της τρομερής Ταξιαρχίας Jaeger της Φινλανδίας που ιδρύθηκε κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το χειμερινό μάθημα μάχης της μονάδας ειδικών δυνάμεων θεωρείται ότι είναι το απόλυτο σε εκπαίδευση πολέμου στην Αρκτική, με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να στέλνουν στρατιώτες για να το ολοκληρώσουν.

Η χερσαία δύναμη της Φινλανδίας διαθέτει επίσης 650 άρματα μάχης με περίπου 200 από αυτά να είναι γερμανικής κατασκευής Leopard τύπου 2A6 και 2A4.

Το εντυπωσιακό πυροβολικό του διαθέτει περισσότερα από 1.500 όπλα, συμπεριλαμβανομένων 700 οβίδων, 700 όλμων και περίπου 100 εκτοξευτές ρουκετών.

Το Ελσίνκι αγόρασε πρόσφατα το σύστημα αεράμυνας υψηλού ύψους David's Sling από το Ισραήλ και 64 F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό της Φινλανδίας δεν πρέπει επίσης να χλευάζονται - διοικούν εντυπωσιακούς στόλους και από τις δύο απόψεις, οι οποίοι πρόκειται να αυξηθούν μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Όλα αυτά συν την υποστήριξη των δυτικών συμμάχων της κάνουν τη Φινλανδία μια υπολογίσιμη δύναμη.

Συμφωνα με εκτιμήσεις αν η Ρωσία ήθελε να πάρει τη Νορβηγία και να κυριαρχήσει στον Αρκτικό Κύκλο, ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε να το κάνει θα ήταν μέσω της Βόρειας Φινλανδίας.

Αυτό σημαίνει ότι το Ivalo θα μπορούσε να γίνει σημείο ανάφλεξης για τη ρωσική επιθετικότητα.

Mε πληροφορίες από The Sun