Εκλογές στη Βρετανία: Επαναφορά της υποχρεωτικής θητείας στα 18 προαναγγέλλει ο Σουνάκ

Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ προαναγγέλλει επαναφορά της υποχρεωτικής θητείας στα 18 εν όψει των πρόωρων εκλογών της 4ης Ιουλίου
O Ρίσι Σούνακ
O Ρίσι Σούνακ
ΑΡ
2'

Σε μια προσπάθεια να απευθυνθεί σε πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ, δήλωσε ότι αν κερδίσει τις εθνικές εκλογές της 4ης Ιουλίου, η κυβέρνησή του θα επαναφέρει την υποχρεώτική θητεία για τους 18χρονους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, οι νέοι 18 ετών θα μπορούν να επιλέξουν είτε να υπηρετήσουν πλήρη θητεία στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας για 12 μήνες είτε να περνούν ένα Σαββατοκύριακο κάθε μήνα παρέχοντας εθελοντική εργασία στην κοινότητά τους για ένα χρόνο. Ο Σουνάκ δήλωσε ότι το πρόγραμμα θα δημιουργήσει «μια κοινή αίσθηση σκοπού μεταξύ των νέων μας και μια ανανεωμένη αίσθηση υπερηφάνειας για τη χώρα μας».

«Αυτή η νέα, υποχρεωτική εθνική υπηρεσία θα προσφέρει ευκαιρίες που θα αλλάξουν τη ζωή των νέων μας, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να μάθουν πραγματικές δεξιότητες, να κάνουν νέα πράγματα και να συνεισφέρουν στην κοινότητά τους και στη χώρα μας», προσέθεσε ο Σουνάκ, με τους αναλυτές να λένε οτι η κίνηση αυτή έχει στόχο να προσελκύσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους που προτάσσουν ζητήματα όπως η άμυνα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, διευκρίνισε στο Sky News ότι δεν θα υπάρξουν ποινικές κυρώσεις για τους νέους που θα αρνηθούν να συμμετάσχουν. Οι Συντηρητικοί, που βρίσκονται στην εξουσία από το 2010, εκτιμούν ότι το πρόγραμμα θα κοστίζει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως, ενώ θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Σεπτέμβριο του 2025

Οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί, με επικεφαλής τον Κίρ Στάρμερ, χαρακτήρισαν την ανακοίνωση του Σουνάκ ως μια ανιστόρητη, «απελπισμένη» πρόταση από ένα κόμμα χρεοκοπημένο από ιδέες. Η Βρετανία είχε υποχρεωτική θητεία από το 1947 έως το 1960, με τους άνδρες ηλικίας 17 έως 21 ετών να υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις για 18 μήνες.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή