ΚΟΣΜΟΣ

Επαναπατρισμό σκέφτονται οι Τούρκοι που ζουν σε χώρες της Ευρώπης

Επαναπατρισμό σκέφτονται οι Τούρκοι που ζουν σε χώρες της Ευρώπης

Οι εποχές που οι Τούρκοι ξενιτεύονταν στην Ευρώπη προκειμένου να «χτίσουν» το μέλλον τους, μάλλον έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Αυτό τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί σε δηλώσεις του, ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς.

Ο κ,. Μπαγίς μίλησε στην ιστοσελίδα της euobserver, τονίζοντας πως «Οι Τούρκοι δεν επιθυμούν πλέον να ζήσουν στην ΕΕ. Αυτή την περίοδο ταξιδεύουν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να ξοδέψουν χρήματα σε καταστήματα και ξενοδοχεία. Στο παρελθόν όταν οι πολίτες της Τουρκίας ρωτούνταν εάν θέλουν να ζήσουν στην Ευρώπη, το 85% απαντούσε θετικά. Τώρα, το 85% απαντά αρνητικά. Οι Τούρκοι πολίτες πιστεύουν ότι υπάρχει μεγαλύτερη ελπίδα στην Τουρκία και καλύτερες ευκαιρίες για εργασία».

Μάλιστα, δεν δίστασε να κάνει σύγκριση με τους Τούρκους που έφυγαν από τη χώρα το 2010 για τη Γερμανία και τους Γερμανούς που ακολούθησαν αντίθετη πορεία, επισημαίνοντας πως οι τούρκοι ήταν 27.000, ενώ οι γερμανοί 35.000. Στη συνέχεια είπε πως τα 5,5 εκατ. Τούρκων πολιτών που ζουν σε χώρες της Ευρώπης, σκέφτονται πολύ σοβαρά τον επαναπατρισμό τους, αφού θεωρούν πως τα παιδιά τους στην Τουρκία θα έχουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες για εύρεση εργασίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον euobserver, ο Μπαγίς προέβη στις δηλώσεις αυτές λίγο μετά τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ια την άρση των περιορισμών της βίζας για τα ταξίδια των τούρκων πολιτών στα κράτη-μέλη της Ε. Ε. μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Η ιστοσελίδα στο δημοσίευμα της αναφέρει πως την ώρα που στην Ευρώπη η οικονομική κρίση έχει γίνει απόλυτα αισθητή, στην Τουρκία αυξάνεται το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται και στην Ελλάδα, αφού σύμφωνα πάντα με το euobserver, η κρίση κατατρώει τη γειτονική Αθήνα, όπου τρία ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων στην περιοχή του κέντρου έκλεισαν πέρυσι εξαιτίας της ολοένα μεγαλύτερης εγκληματικότητας που τρομάζει τους επισκέπτες.