ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: «Ανοιχτές» οι στρατιωτικές επεμβάσεις σε Συρία και Μάλι

ΟΗΕ: «Ανοιχτές» οι στρατιωτικές επεμβάσεις σε Συρία και Μάλι

Η Συρία και το Μάλι βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με τους ηγέτες των κρατών του κόσμου να αναφέρονται σε ενδεχόμενες στρατιωτικές επεμβάσεις στις δύο χώρες.

Σε ειδική συνεδρίαση για την κρίση στην υποσαχάρια Αφρική, ο πρωθυπουργός του Μάλι επανέλαβε ότι το Μπαμακό ζητά το πράσινο φως του ΟΗΕ για την ανάπτυξη δυτικοαφρικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο βόρειο Μάλι. Τη θέση του υποστήριξαν πολλοί ηγέτες αφρικανικών χωρών και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, που ζήτησε νέα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα το Μάλι. Ωστόσο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εξέφρασε τους φόβους του για τις σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες που θα είχε η ανάληψη στρατιωτικής δράσης στο βόρειο Μάλι.

Παράλληλα, οι υπουργοί των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου συνεδρίασαν για να συζητήσουν την πρόταση του Κατάρ για παναραβική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ώστε «να σταματήσει το λουτρό αίματος». Η συνεδρίαση -σε υπουργικό επίπεδο- του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά το χάσμα ανάμεσα στις δυτικές και αραβικές χώρες, από τη μία πλευρά, και την Ρωσία και την Κίνα από την άλλη.

«Καθώς αυξάνονται οι αποτρόπαιες πράξεις, το Συμβούλιο Ασφαλείας παραμένει παράλυτο και ζητώ με επιμονή να προσπαθήσουμε για μία ακόμη φορά να βρούμε ένα μέσον για να προχωρήσουμε προς μία συμφωνία για τον τερματισμό της βίας», δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον συνεπικουρούμενη από τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας και της Βρετανίας Λοράν Φαμπιούς και Ουίλιαμ Χέιγκ που χαρακτήρισαν «σοκαριστικό» το γεγονός ότι οι 15 χώρες έχουν μέχρι σήμερα σταθεί ανίκανες να δραστηριοποιηθούν.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος ομόλογός τους Σεργκέι Λαβρόφ επέρριψε τις ευθύνες για το αδιέξοδο «σε εκείνους που ωθούν τους πολέμιους του Μπασάρ αλ Άσαντ να αρνούνται την εφαρμογή εκεχειρίας και την έναρξη διαλόγου».