ΚΟΣΜΟΣ

Tοξική ομίχλη «απειλεί» εγκύους και παιδιά(pics)

Tοξική ομίχλη «απειλεί» εγκύους και παιδιά(pics)

Την υγεία δύο εκατομμυρίων ανθρώπων απειλεί μία τοξική-παγωμένη ομίχλη που έχει καλύψει μεγάλο μέρος της Γιούτα.

Oι επιστήμονες είναι ανάστατοι καθώς τα επίπεδα ρύπανσης στο Σολτ Λέικ Σίτι είναι τα υψηλότερα που έχουν σημειωθεί ποτέ.

Η παγωμένη αυτή ομίχλη έχει πνίξει την κοιλάδα του Σολτ Λέικ και έχει προκαλέσει μεγάλα αναπνευστικά προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής.

Το επίπεδο της ρύπανσης στην πόλη είναι πλέον το υψηλότερο που έχει σημειωθεί ποτέ στην Αμερική, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος και οι ειδικοί γιατροί καλούν τώρα τους κατοίκους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους.

Το νέφος πάνω από το Σολτ Λέικ Σίτι, έχει προκληθεί από μια αναστροφή της θερμοκρασίας, όπου ο θερμότερος αέρας έχει δημιουργήσει ένα φράγμα πάνω από την ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα η ομίχλη να είναι παγιδευμένη στα χαμηλά στρώματα.

Οι αρχές στη Γιούτα ζητούν από τους κατοίκους να κινούνται με χαμηλότερα όρια ταχύτητας στη εθνική οδό, να περιοριστεί η βιομηχανική δραστηριότητα και διέταξε να υπάρχει δωρεάν μεταφορά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τον υπόλοιπο χειμώνα.

Από την πλευρά τους οι γιατροί επισημαίνουν ότι η μικροσκοπική αιθαλομίχλη μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στους πνεύμονες των υγιών ανθρώπων.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας η ευρύτερη περιοχή της Γιούτα έχει μέχρι και 130 μικρογραμμάρια αιθάλης ανά κυβικό μέτρο περισσότερο σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις.