ΚΟΣΜΟΣ

Ισόβια σε πρώην διοικητή της αστυνομίας που στραγγάλισε δημοσιογράφο

Ισόβια σε πρώην διοικητή της αστυνομίας που στραγγάλισε δημοσιογράφο

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ένας πρώην διοικητής της αστυνομίας, ο οποίος κατηγορούνταν για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γκεόργκι Γκονγκαντζέ.

Ο Ολέξι Πούκατς συνελήφθη το 2009 για τη δολοφονία δια στραγγαλισμού του δημοσιογράφου Γκονγκαντζέ. Την εποχή του συμβάντος, το 2000, ήταν διοικητής του τμήματος εγκληματολογικών ερευνών του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Στην απολογία του ο πρώην διοικητής αρνήθηκε την κατηγορία και υποστήριξε ότι ήθελε μόνο να εκφοβίσει το θύμα του περνώντας μια ζώνη γύρω από τον λαιμό του, την οποία έσφιξε από λάθος.

Τα ερωτηματικά σχετικά με το ποιος διέταξε τη δολοφονία του δημοσιογράφου, ο οποίος ασκούσε αυστηρή κριτική στην τότε κυβέρνηση, προκαλούν ακόμη αντιδράσεις, καθώς συγγενείς του θύματος εξακολουθούν να κατηγορούν τον Λέονιντ Κούτσμα, πρόεδρο της Ουκρανίας την εποχή εκείνη, ο οποίος αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση.

Το δικαστήριο είχε ασκήσει δίωξη τον Μάρτιο του 2011 εναντίον του Κούτσμα για την υπόθεση αυτή βασιζόμενο σε μια μυστική ηχογράφηση που είχε κάνει ένας σωματοφύλακας του πρώην προέδρου.

Στις ηχογραφήσεις αυτές ακούγεται κάποιος, η φωνή του οποίου μοιάζει με του Κούτσμα να ζητά την απαγωγή του Γκονγκαντζέ, ο οποίος έχει «ξεπεράσει τα όρια».

Η ουκρανική δικαιοσύνη τελικά έβαλε στο αρχείο τις κατηγορίες εναντίον του Κούτσμα με τη δικαιολογία ότι τα στοιχεία που τον εμπλέκουν στη δολοφονία έχουν αποκτηθεί με παράνομο τρόπο.

Ο Γκονγκαντζέ, διευθυντής της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Πράβντα της Ουκρανίας, εξαφανίστηκε ένα βράδυ του Σεπτεμβρίου 2000 ενώ επέστρεφε στο σπίτι του. Το ακέφαλο πτώμα του ανακαλύφθηκε ένα μήνα αργότερα σε ένα πρόχειρα σκαμμένο λάκκο.