Αστυνομικοί κυνήγησαν και σκότωσαν εν ψυχρώ απεργούς

Αστυνομικοί κυνήγησαν και σκότωσαν εν ψυχρώ απεργούς

Η βρετανική τηλεόραση μετέδωσε ένα βίντεο που έρχεται να επιβεβαιώσει τις υποθέσεις ότι η αστυνομία της Νότιας Αφρικής κυνήγησε και σκότωσε εν ψυχρώ απεργούς μεταλλωρύχους στη διάρκεια της τραγωδίας στο ορυχείο στο Μαρικάνα, οπότε 34 διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στις 16 Αυγούστου 2012.

Το βίντεο που προβλήθηκε από το Channel 4 μαγνητοσκοπήθηκε με κινητό τηλέφωνο και δείχνει αστυνομικούς να κυνηγούν απεργούς μέσα στους θάμνους και να σκοτώνουν τουλάχιστον έναν εξ' αυτών.

Στο βίντεο αποδεικνύεται ότι η αστυνομία της Νότιας Αφρικής δεν έδρασε απλώς ευρισκόμενη σε νόμιμη άμυνα, όπως είχε υποστηρίξει τότε.

Ωστόσο, στο βίντεο ακούγεται και ένας αξιωματικός της αστυνομίας να ζητά από τους συναδέλφους του να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση: «Αυτόν τον νεαρό, εκεί. Μην τον πυροβολήσετε, μην τον πυροβολήσετε!».

Λίγο αργότερα ακούγονται πυροβολισμοί και η κάμερα στρέφεται σε ένα πτώμα. Στη συνέχεια ένας άλλος αστυνομικός ακούγεται να λέει: «Τον πυροβόλησα τουλάχιστον 10 φορές!».

Σύμφωνα με το Channel 4, στο πτώμα βρέθηκαν 12 σφαίρες.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νότιας Αφρικής αρνήθηκε να σχολιάσει το βίντεο αυτό, το οποίο παραδόθηκε τον Νοέμβριο στην επιτροπή έρευνας που συστάθηκε για να ρίξει φως στα γεγονότα στο ορυχείο στο Μαρικάνα.

Ο Ίαν Φάρλαμ, ο πρώην δικαστής που είναι επικεφαλής της επιτροπής, επισήμανε από την πλευρά του ότι δεν πρέπει να βγουν βιαστικά συμπεράσματα από το βίντεο.«Η επιτροπή είναι της άποψης ότι είναι πρόωρο να βγουν συμπεράσματα από το βίντεο» αυτό, επεσήμανε, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα έχει ζητήσει να διεξαχθεί έρευνα για τα γεγονότα της 16ης Αυγούστου στο ορυχείο πλατίνας στο Μαρικάνα. Από τα συνολικά 34 θύματα, 16 διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση, ενώ 18 ακόμη μεταλλωρύχοι σκοτώθηκαν στη συνέχεια.

Οι δικηγόροι των οικογενειών των θυμάτων αποκάλυψαν ότι τουλάχιστον 14 εξ αυτών χτυπήθηκαν από σφαίρες στην πλάτη, γεγονός που υποδεικνύει ότι σκοτώθηκαν την ώρα που προσπαθούσαν να διαφύγουν από την αστυνομία.