ΚΟΣΜΟΣ

Εμπλοκή 54 χωρών στις μυστικές απαγωγές της CIA!

Εμπλοκή 54 χωρών στις μυστικές απαγωγές της CIA!

Τουλάχιστον 54 κράτη, περισσότερα δηλαδή από το ένα τέταρτο του κόσμου, συνεργάστηκαν ή παρείχαν κάλυψη στη CIA για τις μυστικές επιχειρήσεις απαγωγών, παράνομων κρατήσεων και βασανισμών, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.


Την αποκάλυψη κάνει μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τη Νέα Υόρκη, η OSJI, σε έκθεσή της 213 σελίδων. Η οργάνωση υποστηρίζει ότι εκτός από την αμερικανική υπηρεσία, ευθύνες πρέπει να αποδοθούν και στις κυβερνήσεις των κρατών που παρείχαν τη συνεργασία τους στο παράνομο «αντιτρομοκρατικό» σχέδιο.

«Οι ευθύνες για αυτές τις παραβιάσεις δεν περιορίζονται στις ΗΠΑ. Οι επιχειρήσεις αυτές, που σχεδιάστηκαν να υλοποιηθούν εκτός ΗΠΑ με μεγάλη μυστικότητα, δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς την ενεργή συμμετοχή ξένων κυβερνήσεων, Αυτές οι κυβερνήσεις πρέπει να θεωρηθούν συνυπεύθυνες», αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση αναφέρει ότι στο Πακιστάν, το Αφγανιστάν, την Αίγυπτο και την Ιορδανία λειτουργούσαν μυστικές φυλακές της CIA, όπου υποβάλλονταν σε βασανιστήρια οι κρατούμενοι.

Ανάμεσα στα κράτη που παρείχαν υποστήριξη στο αμερικανικό σχέδιο είναι η Ιρλανδία, η Ισλανδία και η Κύπρος, σύμφωνα με την OSJI.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες που κατονομάζονται στην έκθεση είναι η Γερμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Αυστρία. Επίσης, περιλαμβάνεται η Γεωργία, όχι όμως η Ρωσία.

Χώρες δε, όπως η Πολωνία, η Λιθουανία και η Ρουμανία, επέτρεπαν τη λειτουργία μυστικών φυλακών στα εδάφη τους.