ΚΟΣΜΟΣ

498,8 εκατομμύρια δολάρια έδωσε σε φιλανθρωπίες ο Ζούκερμπεργκ το 2012

498,8 εκατομμύρια δολάρια έδωσε σε φιλανθρωπίες ο Ζούκερμπεργκ το 2012

Το ιλλιγγιώδες για ιδιώτη ποσό των 498,8 εκατομμυρίων δολαρίων προσέφερε το 2012 ο ιδρυτής του facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ανερχόμενος έτσι στην δεύτερη θέση της λίστας με τους «πιο φιλάνθρωπους Αμερικανούς», μόλις μία θέση κάτω από τον μεγιστάνα Γουόρεν Μπάφετ.

Ο μόλις 27χρονος Ζούκερμπεργκ και η σύζυγός του Πρισίλα Τσαν χρηματοδότησαν κυρίως το Ιδρυμα της Κοινότητας της Σίλικον Βάλεϊ ( Silicon Valley Community Foundation ), το οποίο χρηματοδοτεί μία σειρά από φιλανθρωπικές δράσεις, όπως παροχή τροφίμων και στέγης σε άπορους και αστέγους, δωρεάν μαθήματα αγγλικής για μετανάστες, οικονομική ενίσχυση σε πυροπαθείς. Επόμενος στόχος του Ζούκερμπεργκ είναι, όπως έγραψε ο ίδιος στον λογαριασμό του στο facebook, «να επικεντρωθούμε στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια από τα «τρομερά παιδιά» της αμερικανικής πληροφορικής περιλαμβάνονται στη λίστα με τους μεγαλύτερους φιλάνθρωπους των ΗΠΑ - καταλαμβάνουν μάλιστα τις τρεις από τις πέντε πρώτες θέσεις.

Μετά τους Μπάφετ και Ζούκερμπεργκ, στην τρίτη θέση βρίσκεται ο 38χρονος μεγαλοεπενδυτής Τζον Αρνολντ, στην τέταρτη ο συνιδρυτής της Microsoft Πολ Αλεν και στην πέμπτη ο συνιδρυτής της Google Σεργκέι Μπριν.

Η προσωπική περιουσία του Ζούκερμπεργκ υπολογίζεται αυτή τη στιγμή σε περίπου 12 δις δολάρια.