ΚΟΣΜΟΣ

Νέος Πάπας: Να μην μετατραπεί η Εκκλησία σε «φιλανθρωπική ΜΚΟ»

Νέος Πάπας: Να μην μετατραπεί η Εκκλησία σε «φιλανθρωπική ΜΚΟ»

Προειδοποίηση κατά της μετατροπής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε «φιλανθρωπική οργάνωση» απηύθυνε ο νέος πάπας Φραγκίσκος ο Α’, τονίζοντας την πνευματική διάσταση του εκκλησιαστικού έργου την πρώτη ημέρα ανάληψης των νέων καθηκόντων του.

Σε σύναξη καρδιναλίων στην Καπέλα Σιστίνα, ο Ποντίφικας σημείωσε: «Αν δεν εξομολογούμαστε στο Χριστό, ποιος είναι ο ρόλος μας;; Θα καταλήξουμε μια συμπονετική, φιλανθρωπική ΜΚΟ. Το αποτέλεσμα θα θύμιζε τα κάστρα των παιδιών στην άμμο, τα οποία με ένα άγγιγμα καταρρέουν».

Ο Φραγκίσκος ο Α’ είναι ο πρώτος λατινοαμερικάνος και ο πρώτος ιησουίτης ο οποίος ανέρχεται στον παπικό θρόνο.Θεωρείται δογματικά συντηρητικός, ωστόσο αρκετοί αναλυτές τον αντιμετωπίζουν ως μια μεταρρυθμιστική δύναμη σε ό,τι αφορά τη γραφειοκρατία του Βατικανού.

Την Τετάρτη το βράδυ, σε μια επίδειξη ταπεινότητας, ο νέος Πάπας ζήτησε από τα πλήθη τα οποία βρίσκονταν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου να του δώσουν την ευλογία τους πριν εκείνος δώσει τη δική του από το μπαλκόνι της Βασιλικής.Ο Φραγκίσκος ο Α’ αρνήθηκε επίσης τη μεταφορά του στο Βατικανό με ειδικό αυτοκίνητο και ασφάλεια, μετακινούμενος με λεωφορείο το οποίο χρησιμοποίησαν και οι υπόλοιποι καρδινάλιοι.

Νωρίτερα, είχε πληρώσει αυτοπροσώπως το λογαριασμό στον ξενώνα στον οποίο φιλοξενήθηκε κατά τη διάρκεια της διαμονής του στη Ρώμη.Την Παρασκευή, ο πάπας Φραγκίσκος θα έχει συνάντηση με όλους τους καρδινάλιους, ακόμη και όσους έχουν υπερβεί το 80ό έτος της ηλικίας τους και δεν πήραν μέρος στο κονκλάβιο εκλογής νέου Πάπα.Η επίσημη ενθρόνιση του Φραγκίσκου στον παπικό θρόνο είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 19 Μαρτίου, σημείωσε το Βατικανό.