ΚΟΣΜΟΣ

Μαζικές συλλήψεις δικηγόρων στη Κωνσταντινούπολη

Μαζικές συλλήψεις δικηγόρων στη Κωνσταντινούπολη

Περίπου 50 δικηγόροι που διαμαρτύρονταν κατά της πρωινής επέμβασης της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ, συνελήφθησαν σήμερα από τις τουρκικές αρχές

Οι δικηγόροι, οι οποίοι απεργούν από την αρχή του κινήματος αμφισβήτησης εναντίον του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγκεντρώθηκαν μέσα στον περίβολο του δικαστικού μεγάρου της Κωνσταντινούπολης για να καταγγείλουν την αστυνομία, με συνθήματα "το Ταξίμ είναι παντού" και "η αντίσταση είναι παντού".

Η αστυνομία επενέβη τότε στο δικαστικό μέγαρο για να τους απομακρύνει. Έπειτα από σύντομες συμπλοκές, περίπου 50 από τους διαδηλωτές συνελήφθησαν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Σύγχρονων Δικηγόρων.

Σε σχόλιο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του στο Facebook, ο πρόεδρος των δικηγορικών συλλόγων της Τουρκίας, ο Μετίν Φεϊζίογλου, εξέφρασε τη συγκίνησή του για τις συλλήψεις. "Θα μεταβούμε (από την Άγκυρα) στην Κωνσταντινούπολη για να συναντήσουμε τις αρχές επιτόπου", δήλωσε ο Φεϊζίογλου.

Οι δικηγόροι αποτελούν συχνά στόχο των τουρκικών αρχών. Πολλές δεκάδες δικηγόροι βρίσκονται αυτή τη στιγμή προφυλακισμένοι στην Τουρκία ως ύποπτοι για σχέσεις με παράνομες οργανώσεις, κυρίως με τους κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου της Κωνσταντινούπολης και εννέα συνάδελφοί του διώκονται εξάλλου επειδή επέκριναν τη στάση των δικαστών έναντι της υπεράσπισης στη διάρκεια ακροαματικής συνεδρίασης, τον Απρίλιο του 2012, σε μια αμφιλεγόμενη δίκη για ένα σχέδιο πραξικοπήματος εναντίον της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης.