ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Σιωπηλός και ακίνητος στην πλατεία Ταξίμ

Τουρκία: Σιωπηλός και ακίνητος στην πλατεία Ταξίμ

Καθώς το βράδυ άρχισε να πέφτει στην πλατεία Ταξίμ, μετά από μία ακόμα ημέρα συγκρούσεων απεργών αυτή τη φορά με την αστυνομία στους γύρω δρόμους, ένας άνδρας πήρε θέση στο κέντρο της και έμεινε εκεί για ώρες.


Ο άνδρας έμεινε σιωπηλός, ακίνητος για ώρες, κοιτώντας ευθείας μπροστά, προς το πορτρέτο του Κεμάλ Ατατούρκ, που κρέμεται από την κορυφή του πολιτιστικού κέντρου ακριβώς απέναντι.

Την «παθητική διαμαρτυρία» πραγματοποιούσε ο Ερντέμ Γκιουντούζ, χορογράφος στο επάγγελμα. Στόχος του ήταν να παραμείνει στην πλατεία, η οποία έγινε θέατρο άγριας καταστολής τις προηγούμενες ημέρες, για ένα μήνα. Ανά 24 ώρες θα άφηνε στη θέση του στην πλατεία ένα φίλο του και θα αποσυρόταν για τρίωρη ξεκούραση.

Ο Γκιουντούζ έφτασε στην πλατεία Ταξίμ το απόγευμα της Δευτέρας, στις 18:00. Λίγη ώρα μετά την έναρξη της διαμαρτυρίας, τον προσέγγισαν αστυνομικοί που βρίσκονται στην πλατεία. Έκαναν έρευνα στον σάκο που έχει δίπλα του και όταν είδαν ότι ο σάκος περιέχει μπισκότα και νερό, δεν επενέβησαν.

Η διαμαρτυρία του ενάντια στην απαγόρευση των συγκεντρώσεων στην πλατεία γρήγορα έγινε θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έκανε τον γύρο του κόσμου με τον τίτλο «standing man».

Πριν τα μεσάνυχτα ήδη είχε συγκεντρωθεί πλήθος γύρω του και είχε δημιουργηθεί σχετική ιστοσελίδα (duranadam.com), με τις φωτογραφίες από τη διαμαρτυρία. Κάποιοι φίλοι του βρίσκονταν περιμετρικά της πλατείας για να τον προστατεύσουν από τυχόν «προβοκάτορες». «Πρέπει να βρίσκεται μόνος στο κέντρο της πλατείας γιατί αλλιώς η αστυνομία θα επέμβει», εξήγησε μία νεαρή γυναίκα.

Τελικά, όντως η τουρκική αστυνομία προσήγαγε στις 2.05 το πρωί αρκετά από τα άτομα που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τον Ερντέμ Γκιουντούζ. Ο ίδιος δεν προσήχθη, ωστόσο αναγκάστηκε να τερματίσει την παθητική διαμαρτυρία του.