ΚΟΣΜΟΣ

Οι Αρχές απελευθέρωσαν έναν αντιφρονούντα συγγραφέα

Οι Αρχές απελευθέρωσαν έναν αντιφρονούντα συγγραφέα

Η Κίνα απελευθέρωσε έναν αντιφρονούντα συγγραφέα, ο οποίος καταδικάσθηκε το 2005 για διαρροή «κρατικών μυστικών», που αφορούσε κρατική οδηγία για παρασιώπηση της επετείου των γεγονότων στην πλατεία Τιενανμέν το 1989, σε μία ιστορική δίκη κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν ως ενδείξεις για την ενοχή του τα ηλεκτρονικά του μηνύματα στο Yahoo, ανακοίνωσε σήμερα η διεθνής ένωση συγγραφέων ΡΕΝ.

Ο 45χρονος Σί Τάο, αφέθηκε ελεύθερος στις 23 Αυγούστου έπειτα από την έκτιση εννέα χρόνων από τη 10ετή κάθειρξή του για την «παροχή κρατικών μυστικών σε ξένες οργανώσεις», ανακοίνωσαν το κινεζικό PEN Centre και το PEN International.

«Χαιρετίζουμε τα νέα για την πρόωρη αποφυλάκιση του Σι Τάο, ιδιαίτερα σε μία εποχή που επικρέμανται πυκνές σκιές πάνω από την ελευθερία της έκφρασης στην Κίνα», ανακοίνωσε η Μάριαν Μπότσφορντ Φρέιζερ, επικεφαλής της Επιτροπής Φυλακισμένων Συγγραφέων του PEN International.

«Η σύλληψη και καταδίκη του Σι Τάο για τη δράση του στο Yahoo China, είχε σηματοδοτήσει πριν μία δεκαετία τις προκλήσεις για την ελευθερία της έκφρασης, την παρακολούθηση του Ιντερνέτ και της ατομικότητας, που σήμερα καλούμαστε να ανατιμετωπίσουμε», πρόσθεσε η Μπότσφορντ Φρέιζερ.

Άλλοι αντιφρονούντες συγγραφείς είχαν επισημάνει πως ο Σι συνελήφθη για τις δημοσιεύσεις του στο Διαδίκτυο που ήσαν επικριτικές για το κυβερνών κόμμα στην Κίνα.

Ο Σι Τάο είχε καταδικασθεί το 2005 σε 10ετή κάθειρξη μετά τη δημοσίευση στο Διαδίκτυο μίας οδηγίας της κινεζικής κυβέρνησης προς τα μέσα ενημέρωσης, με την οποία τους απαγόρευε να κάνουν μνεία στην επέτειο της αντικυβερνητικής εξέγερσης στην πλατεία Τιενανμέν το 1989.

Οι λόγοι για την απελευθέρωσή του δεν έχουν γίνει σαφείς. Σύμφωνα με το ΡΕΝ International, ο Σί ετύγχανε «σχετικώς καλής μεταχείρισης» κατά τη διάρκεια της κράτησής του κι εξακολουθούσε να γράφει.