Επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο του μυθικού τέρατος Γέτι!

Newsroom Newsroom

Επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο του μυθικού τέρατος Γέτι!

Το μυθικό πλάσμα Γέτι ή Χιονάνθρωπος των Ιμαλαΐων απασχολεί τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες. Στην προσπάθεια να λυθεί το μυστήριο της ύπαρξης του διοργανώνονται συνέδρια αφιερωμένα στην ασιατική εκδοχή του Μεγαλοπόδαρου.


Τώρα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρίσκονται κοντά στη λύση του γρίφου, καθώς ταυτοποίησαν δείγμα DNA από Γέτι, κυρίως δείγματα τριχών, με ένα είδος αρχαίας πολικής αρκούδας. Επομένως, οι επιστήμονες τείνουν να πιστέψουν ότι ίσως υπάρχει ένα σπάνιο υποείδος της καφέ αρκούδας στα Ιμαλάια, το οποίο οι άνθρωποι μπερδεύουν με το μυθικό τέρας.

Τις αναλύσεις έκανε ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Μπράιαν Σάικς. Τα δείγματα προέρχονταν από δύο άγνωστα πλάσματα και είχαν συλλεχθεί από τα δυτικά Ιμαλάια, στην περιοχή Λάνταχ, και ανατολικότερα, από το Μπουτάν.

Το DNA ταυτοποιήθηκε με ένα είδος αρχαίας πολικής αρκούδας, γνάθος της οποίας είχε βρεθεί στη Νορβηγία. Η ηλικία του οστού είχε υπολογιστεί σε 40.000-120.000 χρόνια, δηλαδή ανήκε σε κάποιο πλάσμα την εποχή που η πολική αρκούδα και η καφέ αρκούδα αποτελούσαν διαφορετικά είδη.

Ο καθηγητής πιστεύει ότι η πιο πιθανή εξήγηση είναι πως το Γέτι αποτελεί υβριδιακή διασταύρωση μεταξύ πολικής και καφέ αρκούδας, ωστόσο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πρόκειται για μακρινό απόγονο της αρχαίας πολικής αρκούδας.

Μαρτυρίες για εμφανίσεις του Γέτι στα Ιμαλάια καταγράφονται εδώ και αιώνες, με τους αυτόχθονες κατοίκους να υποστηρίζουν ότι έχουν έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με μαλλιαρά, πιθηκοειδή πλάσματα.

Η πρώτη φωτογραφία με αποτύπωμα του Γέτι τραβήχτηκε το 1951, από έναν Βρετανό ορειβάτη στο Έβερεστ, τον Έρικ Σίπτον και δημιούργησε παγκόσμια μανία. Ένας άλλος ορειβάτης, ο Ρέινολντ Μέσνερ, ο πρώτος άνθρωπος που ανέβηκε στο Έβερεστ χωρίς οξυγόνο, είχε μια μυστηριώδη συνάντηση με Γέτι το 1986.

Τα ευρήματα της έρευνας του καθηγητή της Οξφόρδης θα παρουσιαστούν σε ντοκιμαντέρ το βρετανικού «Channel 4».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved