ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρό παιδί από τη φονική έκρηξη στη Ρωσία (vid)

Νεκρό παιδί από τη φονική έκρηξη στη Ρωσία (vid)

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώνεται συνεχώς από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και τις αρχές ασφαλείας για τις εξελίξεις στο Βόλγογκραντ, μετά την επίθεση αυτοκτονίας, που σημειώθηκε στις 12:45 ώρα Μόσχας (10:45 ώρα Ελλάδας) και μελετά ήδη τις πρώτες εκθέσεις για την τραγωδία.

Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι ο Πούτιν διέταξε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να ενισχύσουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στους δημόσιους χώρους και την Ανακριτική Επιτροπή της χώρας να επιταχύνει τις προσπάθειες διαλεύκανσης της τρομοκρατικής επίθεσης.

Μεταξύ των νεκρών, που έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως (σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου οι νεκροί ανέρχονται σε 18), υπάρχει τουλάχιστον ένα παιδί, ενώ μεταξύ και των 27 τραυματιών, ένα 9χρονο κορίτσι νοσηλεύεται με πολύ βαριά τραύματα.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ ο Ρώσος ηγέτης ανέθεσε στην κυβέρνηση της χώρας και ειδικότερα στα υπουργεία Εκτάκτων Καταστάσεων και Υγείας, καθώς και στον κυβερνήτη της περιφέρειας του Βόλγογκραντ να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την παροχή της δέουσας βοήθειας στα θύματα της έκρηξης. «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επεσήμανε ότι, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, οι τραυματίες πρέπει να μεταφερθούν επειγόντως σε ιατρικά ιδρύματα της Μόσχας με έκτακτες πτήσεις», είπε ο Πεσκόφ, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Για το συντονισμό της επιχείρησης μεταβαίνει εκτάκτως στο Βόλγογκραντ ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του προέδρου της χώρας στο νότιο διαμέρισμα και πρώην γενικός εισαγγελέας Βλαντίμιρ Ουστίνοφ, ενώ ήδη έχει απογειωθεί ειδικό αεροσκάφος του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων με ιατρικό υλικό και ειδικούς, ιατρικό προσωπικό και ψυχολόγους.

Στην περιοχή κηρύχθηκε τριήμερο πένθος από την 1η έως την 3η Ιανουαρίου, ενώ γενικευμένη είναι η αμηχανία, καθώς κανείς δεν φαίνεται να είχε διανοηθεί ότι θα πραγματοποιούνταν οποιαδήποτε μεγάλη τρομοκρατική επίθεση κατά την περίοδο των εορτών.

Στις 21 Οκτωβρίου αντίστοιχη τρομοκρατική επίθεση είχε σημειωθεί στην ίδια πόλη, όταν μια 31χρονη γυναίκα από τη Δημοκρατία του Νταγκεστάν, που χαρακτηρίζεται από το ρωσικό Τύπο«μαύρη χήρα», πυροδότησε μέσα σε υπεραστικό λεωφορείο εκρηκτικό μηχανισμό, που είχε στη χειραποσκευή της. Τότε είχαν σκοτωθεί 8 πολίτες και τραυματιστεί περίπου 50 επιβάτες.

Διαβάστε επίσης: Μαύρη χήρα σκόρπισε το θάνατο σε σιδηροδρομικό σταθμό στη Ρωσία (vid)