ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική κρίση στο Βέλγιο εξαιτίας ενός...κίτρινου νάνου!

Πολιτική κρίση στο Βέλγιο εξαιτίας ενός...κίτρινου νάνου!

Ένας κατακίτρινος νάνος κήπου απειλεί να προκαλέσει πολιτική κρίση στο Βέλγιο καθώς το φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα N-VA τον επέλεξε ως μασκότ για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο στη χώρα, προς μεγάλη έκπληξη και απογοήτευση του δημιουργού του.

Τα φλαμανδικά μέσα ενημέρωσης έκαναν σήμερα εκτενές αφιέρωμα στο «καμπούτερ-γκέιτ» (το σκάνδαλο του νάνου του κήπου) δημοσιεύοντας φωτογραφίες του αγαλματιδίου στα χέρια του Μπαρτ ντε Βέφερ, του ηγέτη του N-VA, ενώπιον των 4.000 υποστηρικτών του κόμματος που συγκεντρώθηκαν την περασμένη Κυριακή στην Αμβέρσα.

Ο διακοσμητικός νάνος έχει υψωμένα δύο δάχτυλα, τον δείκτη και τον μέσο, σχηματίζοντας το γράμμα V που συμβολίζει τη νίκη—αλλά επίσης, στα φλαμανδικά, και το αρχικό γράμμα των λέξεων Voortuigang, Verandering και Vlaanderen (πρόοδος, αλλαγή και Φλάνδρα αντίστοιχα).

Ο πρόεδρος του φλαμανδικού Σοσιαλιστικού κόμματος SPA, Μπρούνο Τόμπακ, απάντησε δημοσιεύοντας στο Twitter τη φωτογραφία ενός άλλου νάνου —έργο του ίδιου καλλιτέχνη, του Γερμανού Ότμαρ Χερλ— που κοσμεί το γραφείο του. Όμως αυτός είναι κατακόκκινος και έχει υψωμένο μόνο το μεσαίο δάχτυλο του χεριού του...

Ο καλλιτέχνης, που είναι και πρόεδρος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Νυρεμβέργης, εξέφρασε την έκπληξή του επειδή το έργο του, που όπως υποστηρίζει συμβολίζει την ειρήνη, χρησιμοποιείται χωρίς την άδειά του από ένα αμφιλεγόμενο κόμμα το οποίο προπαγανδίζει την απόσχιση της Φλάνδρας από τη γαλλόφωνη Βαλονία.

Ο Ότμαρ Χερλ «δεν θα συμφωνούσε ποτέ» με τη χρησιμοποίηση του έργου του κατ' αυτόν τον τρόπο, επισήμανε η σύζυγός του, Κορνέλια Ρέγκνερ-Χερλ, μιλώντας στην εφημερίδα De Morgen εκ μέρους του καλλιτέχνη. «Δεν θα μας περνούσε ποτέ από το μυαλό ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από ένα εθνικιστικό κόμμα», πρόσθεσε.

Το N-VA, το μεγαλύτερο κόμμα της Φλάνδρας, ελπίζει ότι θα κερδίσει τις εκλογές της 25ης Μαΐου και θα εφαρμόσει το πολιτικό πρόγραμμά του που προβλέπει την σχεδόν πλήρη αυτονόμηση της περιοχής.