Ιράκ: Συνεχίζεται το κύμα βίας

Ιράκ: Συνεχίζεται το κύμα βίας

Νέες βομβιστικές επιθέσεις με 17 νεκρούς σημειώθηκαν την Κυριακή στη Βαγδάτη.


Η πιο αιματηρή επίθεση στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους - τρεις αστυνομικούς και τέσσερις κρατούμενους, όταν μία βόμβα εξερράγη σε ένα δρόμο ανάμεσα στη Μοσούλη (στα βόρεια) και τη Βαγδάτη.

Στη Μοσούλη, έξι επιθέσεις ενόπλων είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους ο αδελφός ενός μέλους του επαρχιακού συμβουλίου, ένας εργαζόμενος των υπηρεσιών υγείας και τρία μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας.

Στα βόρεια της πρωτεύουσας, μια βόμβα η οποία είχε τοποθετηθεί στο πλάι του δρόμου, εξερράγη κοντά σε μια εταιρεία που πωλεί μοτοσικλέτες στον τομέα Σαντρ Σίτι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι επτά. Η πυροδότηση άλλου ενός εκρηκτικού μηχανισμού στη Χουρίγια τραυμάτισε τρεις ανθρώπους. Μια ακόμη βόμβα εξερράγη μέσα σε σπίτι με αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να βρει το θάνατο και να τραυματιστούν άλλοι δύο.

Οι αρχές αδυνατούν να περιορίσουν το κύμα βίας σε όλη τη χώρα, το χειρότερο από τις διαθρησκευτικές συγκρούσεις οι οποίες είχαν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους την περίοδο 2006-2007.

Πάνω από 610 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μόνο τον Φεβρουάριο στις επιθέσεις και στις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους αντάρτες, ενώ οι νεκροί ξεπερνούν τους 1.600 από την αρχή της χρονιάς, ενώ οι νεκροί το 2013 ξεπέρασαν τους 6.800, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση πληροφορίες από πηγές των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας και υγείας.