Βρετανία: Δημοψήφισμα από την αντιπολίτευση για την ένταξη στην Ε.Ε.

Βρετανία: Δημοψήφισμα από την αντιπολίτευση για την ένταξη στην Ε.Ε.

To Εργατικό Κόμμα, η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βρετανία, ετοιμάζεται να αλλάξει την πολιτική του για την Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμευόμενο να διενεργήσει δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας αν εκλεγεί το 2015, γράφει σήμερα η εφημερίδα Times.


Επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στο Εργατικό Κόμμα που δεν κατονομάζεται, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ θα επιδιώξει την αναμόρφωση των σχέσεων Βρετανίας-ΕΕ και θα υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, αλλά όχι έως το 2017 όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Εντ Μίλιμπαντ είναι ανοικτός σε αλλαγές στις ιδρυτικές συνθήκες της ΕΕ και να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε αλλαγή συνθήκης ως ευκαιρία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Σχετική ανακοίνωση αναμένεται τις προσεχείς δύο εβδομάδες, αναφέρει το άρθρο.

Το Εργατικό Κόμμα δεν έχει δηλώσει δημόσια αν θέλει δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ αλλά επέκρινε μια υπόσχεση του Συντηρητικού Κόμματος του πρωθυπουργού Κάμερον για τη διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας υπέρ ή κατά της ένταξης έως τα τέλη του 2017, αν αυτό παραμείνει στην εξουσία.

"Δεν πιστεύουμε ότι είναι προς το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας τώρα να ορίσει ένα τεχνητό χρονοδιάγραμμα για δημοψήφισμα", δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των Εργατικών όταν ρωτήθηκε για το δημοσίευμα, το οποίο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει.

Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια ισχνή πλειοψηφία των Βρετανών να ψηφίζει υπέρ της εξόδου από την ΕΕ δοθείσης ευκαιρίας, με πολλούς να είναι απογοητευμένοι από αυτή που θεωρούν παρέμβαση των Βρυξελλών στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Αυτή η απογοήτευση αντανακλάται στην αυξανόμενη υποστήριξη στις δημοσκοπήσεις του αντιευρωπαϊκού Kόμματος της Ανεξαρτησίας (UKIP).