ΚΟΣΜΟΣ

Εβραίοι της Ουκρανίας: Δεν φοβόμαστε τον αντισημιτισμό,αλλά τον πόλεμο

Εβραίοι της Ουκρανίας: Δεν φοβόμαστε τον αντισημιτισμό,αλλά τον πόλεμο

Οι Εβραίοι της Ουκρανίας απορρίπτουν τις υποψίες για αντισημιτισμό που διατυπώνουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης για τους φιλοευρωπαίους διαδηλωτές, τους οποίους πρόθυμα αποκαλούν "φασίστες" ή "νεοναζί", υποστηρίζοντας πως δεν βλέπουν καμιά ένδειξη γι' αυτό και πως αυτό που φοβούνται περισσότερο είναι μια σύγκρουση εξαιτίας της κρίσης στην Κριμαία.

Με μακριά πυκνή γενειάδα και επιβλητικό παράστημα, μαύρο καπέλο με φαρδύ γύρο στο κεφάλι, ο μεγάλος ραβίνος του Κιέβου και της Ουκρανίας Μοσέ Ρεουβέν Αζμάν εμφανίσθηκε την Τετάρτη στο κέντρο Τύπου για να πει με την μπάσα φωνή του πως δεν έχει διαπιστώσει αντισημιτισμό στη Μαϊντάν ούτε στο Κίεβο ούτε στην Ουκρανία.

"Πρέπει να κάνουμε τη διάκριση ανάμεσα στον εθνικισμό και το ναζισμό", δήλωσε. Ακόμη και ο Ντμίτρο Γιάρος, ο φιλόδοξος αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού κινήματος Πράβι Σέκτορ, "είπε στα μέσα ενημέρωσης πως δεν είναι ξενόφοβος", δήλωσε ο μεγάλος ραβίνος.

"Την περασμένη εβδομάδα, με τον Βαντίμ Ραμπίνοβιτς, τον πρόεδρο του ουκρανικού Εβραϊκού Συμβουλίου, καλέσαμε τους επικεφαλής των κοινοτήτων και τους ραβίνους σε όλη τη χώρα και ουδείς μας επισήμανε αντισημιτικές δηλώσεις ή εκδηλώσεις", συνέχισε ο ραβίνος.

Ερωτηθέντες από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο πρόεδρος του Εβραϊκού Συμβουλίου της Ουκρανίας Ίλια Λεβιτάς, όπως και ο εκπρόσωπος της εβραϊκής κοινότητας της Οδησσού Μπερλ Καρπούλκιν, διατύπωσαν χωρίς να διστάσουν την ίδια γνώμη.

Οι δηλώσεις τους ηχούν ως έμμεση απάντηση στις προειδοποιήσεις της Μόσχας που κατηγορεί τους Δυτικούς ότι κλείνουν τα μάτια στην παρουσία εξτρεμιστών μεταξύ των διαδηλωτών της Μαϊντάν.

Αν υπάρχει αντισημιτισμός, έχει γίνει σχεδόν αόρατος. Ο αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος "Σβόμποντα", μέλους του κυβερνητικού συνασπισμού, Όλεγκ Τιάγκνιμποκ, εξακολουθεί να βρίσκεται στη δεύτερη θέση ενός αμερικανικού καταλόγου με τους χειρότερους αντισημίτες για δηλώσεις που είχε κάνει πριν από δέκα χρόνια και οι οποίες του είχαν στοιχίσει την αποπομπή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του. Όμως δεν εκστομίζει πλέον δημοσίως την παραμικρή λέξη που θα μπορούσε να τις θυμίσει.

Τόσο ο ραβίνος Αζμάν όσο και ο Καρπούλκιν υπενθυμίζουν πως στο μοναδικό επεισόδιο των τελευταίων μηνών, όταν μια βόμβα μολότοφ είχε εκτοξευθεί το Φεβρουάριο από αγνώστους στον τοίχο της συναγωγής της Ζαπορόζιε, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, εκπρόσωποι του κινήματος της Μαϊντάν είχαν σπεύσει να προσφέρουν στην τοπική εβραϊκή κοινότητα την προστασία της υπηρεσίας του κινήματος για τη διατήρηση της τάξης.

Μπροστά στη ρωσοουκρανική σύγκρουση στην Κριμαία, οι εβραϊκές κοινότητες υιοθετούν μια επιφυλακτική στάση -η οποία είναι εξάλλου πολύ διαδεδομένη στην ουκρανική κοινωνία-λέγοντας πως κυρίως επιθυμούν να αποφύγουν τη βία.

Διαβάστε επίσης:

Τηλεφωνική επικοινωνία Λαβρόφ- Κέρι

ΔΝΤ: Σημειώθηκε «πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις με το Κίεβο