ΚΟΣΜΟΣ

Σκηνικό πολέμου στην Ουκρανία με νέους νεκρούς (video+photos)

Σκηνικό πολέμου στην Ουκρανία με νέους νεκρούς (video+photos)

Την ώρα που η κραυγή του εμφυλίου από τα σπλάχνα της Ουκρανίας βρυχάται όλο και πιο δυνατά, καθώς περισσότεροι από 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα πιο αιματηρά επεισόδια που έχουν καταγραφεί έως σήμερα ανάμεσα σε φιλορώσους και ντόπιους εθνικιστές στην Οδησσό, η ένταση μεταφέρθηκε στο Κραματόρσκ.

Σύμφωνα με το υπουργείο εσωτερικών, ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε την πόλη μετά από μία ολονύχτια επιχείρηση που συνεχίστηκε μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, στοιχίζοντας τη ζωή σε δέκα ακόμα άτομα, ενώ άλλα δύο σκοτώθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές, την ίδια ώρα που τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρεις από τραυματίες.

Ο αντικυβερνητικός αυτονομιστής, Ilya Dolzhnitsky, τόνισε ότι μόνο η κεντρική πλατεία παρέμενε, μέχρι το Σάββατο το απόγευμα, υπό τον έλεγχο των φιλορώσων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν μέσα και γύρω από το κτίριο του δημοτικού συμβουλίου.

Παράλληλα, ένας άλλος αυτονομιστής επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές κατά τη διάρκεια των μαχών στο Κραματόρσκ, συμπληρώνοντας: «Τα νοσοκομεία έχουν κυριολεκτικά γεμίσει και συνεχίζουν να δέχονται πολλούς τραυματίες από το Κραματόρσκ και το Σλαβιάνσκ. Τα φαρμακεία είναι κλειστά και οι ντόπιοι έχουν φέρει φάρμακα στα σημεία ελέγχου».

«Οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούν ακόμα και αμάχους», κατήγγειλε ακόμα ο αυτονομιστής, προσθέτοντας ότι περιμένουν ο στρατός να ξεκινήσει επιχείρηση το βράδυ και στο Σλαβιάνσκ.

Και μπορεί να αποκαταστήθηκε η εκπομπή των ουκρανικών καναλιών, αφού ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός τέθηκε και πάλι υπό τον έλεγχο του στρατού, ωστόσο οι αγορές της πόλης, τα πάρκα και τα καταστήματα παραμένουν κλειστά, ενώ ακόμα δεν διεξάγονται και τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Η κατάσταση, έτσι, παραμένει έκρυθμη, με αποτέλεσμα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ, μέσω του Facebook, να ζητήσει ξανά από τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση των ουκρανικών στρατευμάτων στο Κραματόρσκ ξεκίνησε την Παρασκευή και συνεχίστηκε όλη τη νύχτα, καθώς οι αυτονομιστές προέβαλλαν ισχυρή αντίσταση.

Ελεύθεροι σκοπευτές, μάλιστα, οι οποίοι ελέγχονται από την κυβέρνηση του Κιέβου κατέλαβαν πολυώροφα κτίρια, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου εσωτερικών που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, προσθέτοντας ότι οι μάχες εξαπλώνονταν στους δρόμους της πόλης με διαφορετικά είδη όπλων.

Η ίδια πηγή ισχυρίστηκε επίσης ότι υπήρχαν αρκετοί νεκροί άμαχοι πολίτες που έτυχε να βρίσκονται κοντά στις μάχες…

Εικόνες που μετέδωσαν ουκρανικά τηλεοπτικά δίκτυα, πάντως, απεικονίζουν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού να κινούνται στους δρόμους της πόλης.

Ο Βασίλ Κρουτόφ, επικεφαλής του κέντρου αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας, είχε δηλώσει νωρίς το απόγευμα ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη σφοδρές μάχες στην Κραματόρσκ.

Χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ο Κρουτόφ είπε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου ότι ακούγονται «πυρά όπλων» και μαίνονται «συγκρούσεις γύρω από την Κραματόρσκ. . . Αυτό το οποίο αντιμετωπίζουμε στην περιφέρεια του Ντονέτσκ και στις ανατολικές περιφέρειες, δεν είναι απλώς ένα είδος πρόσκαιρης εξέγερσης, στην πραγματικότητα είναι ένας πόλεμος».

Η Κραματόρσκ, περίπου 15 χλμ. νότια της Σλαβιάνσκ, έγινε πεδίο βίαιων συγκρούσεων μετά τη διαταγή της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο να ξεκινήσει μια «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση, ώστε να κατασταλούν οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Η κατάληψη του Κραματόρσκ αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατιωτικής επιχείρησης στην ανατολική Ουκρανία, η οποία εντάθηκε την Παρασκευή το πρωί, όταν ουκρανικά στρατεύματα επιτέθηκαν στο αντικυβερνητικό προπύργιο του Σλαβιάνσκ.

Νεκροί και στο Σλαβιάνσκ

Ο δήμαρχος της πόλης κατήγγειλε ότι μέλη της ακροδεξιάς ουκρανικής οργάνωσης «Δεξιός Τομέας» άνοιξαν πυρ κατά άοπλων διαδηλωτών, σκοτώνοντας δέκα και τραυματίζοντας άλλους 40.

Σύμφωνα με τον Βιάτσεσλαβ Πονομάρεφ, οι κάτοικοι του χωριού Αντρέεβκα (σ.σ. προάστιο του Σλαβιάνσκ) σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα προκειμένου να μην επιτρέψουν στους ένοπλους ακροδεξιούς να μπουν στην περιοχή τους...

Πένθος στην Οδησσό

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι, την ίδια ώρα, στην Οδησσό κηρύχθηκε τριήμερο πένθος για τα τραγικά συμβάντα στους δρόμους και το κτίριο των συνδικάτων χθες το απόγευμα, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο συνολικά 43 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 174.

Υπενθυμίζεται ότι τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία ή πήδηξαν από τα παράθυρα, όταν εθνικιστές Ουκρανοί έβαλαν φωτιά στη είσοδό του, επειδή μέσα σε αυτό είχαν συγκεντρωθεί ρωσόφιλοι αυτονομιστές που τους πετούσαν μολότοφ από τη στέγη.

Δείτε τις φωτογραφίες από το Κραματόρσκ στο γκάλερι που ακολουθεί

Διαβάστε ακόμα:

Κρεμλίνο: Η Δύση και το Κίεβο ευθύνονται για την Οδησσό (pics)