ΚΟΣΜΟΣ

Σκάνδαλο στην πολιτική ζωή της Γαλλίας

Σκάνδαλο στην πολιτική ζωή της Γαλλίας

Η γαλλική δικαιοσύνη ερευνά μια υπόθεση κατάχρησης χρημάτων από δωρεές που είχαν δοθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του δεξιού κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) στη Γερουσία, για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι υπεξαιρέθηκαν μέσω δύο οργανώσεων, όπως ανέφερε σήμερα μια δικαστική πηγή.


Η έρευνα αυτή αφορά ένα ποσό ύψους περίπου 400.000 ευρώ τα οποία δόθηκαν στο διάστημα 2009-12 με επιταγές στην Ρεπουμπλικανική Ένωση της Γερουσίας (URS) η οποία "αντλεί τους πόρους της από το UMP", διευκρίνισε μια άλλη πηγή.

Ένα μέρος του ποσού αυτού δόθηκε στη συνέχεια σε διάφορους γερουσιαστές.
Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται και τα αδιευκρίνιστα ποσά που δόθηκαν σε μια άλλη οργάνωση, τον Κύκλο Συζήτησης και Μελετών των Διεθνών Προβλημάτων (Crespi), βασικός χορηγός της οποίας είναι το UMP.

Σε ανακοίνωσή της η κοινοβουλευτική ομάδα του UMP στη Γερουσία διέψευσε κατηγορηματικά ότι εμπλέκεται σε κατάχρηση δημοσίου χρήματος.
Η έρευνα αυτή ξεκίνησε μετά από καταγγελία της μονάδας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες του υπουργείου Οικονομικών (Tracfin), τον Ιούλιο του 2012.

Μετά την προκαταρκτική, οι εισαγγελικές αρχές του Παρισιού αποφάσισαν στις 6 Νοεμβρίου 2013 να αναθέσουν στον δικαστή Ρενέ Κρος την έρευνα για κατάχρηση εμπιστοσύνης και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Τον Απρίλιο φέτος με συμπληρωματική εισαγγελική έγκληση διευρύνθηκε η έρευνα για να συμπεριλάβει και την κατηγορία της κατάχρησης δημοσίου χρήματος.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Επτά στους δέκα εμπιστεύονται την ευρωζώνη