ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία:Μόλις το 2% των Ουκρανών που ζουν στη Μόσχα ψήφισε στις εκλογές

Ρωσία:Μόλις το 2% των Ουκρανών που ζουν στη Μόσχα ψήφισε στις εκλογές

Ελάχιστοι από τους Ουκρανούς που διαμένουν στη Μόσχα προσήλθαν να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου ηγέτη της χώρας τους και ορισμένοι από αυτούς υποστήριξαν ότι έγιναν προσπάθειες να τους αποτρέψουν από το να συμμετάσχουν στη διαδικασία.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα, μέχρι τις 15:00 (ώρα Ελλάδας) είχαν ψηφίσει 667 άνθρωποι, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Βίκτορ Γκίρζοφ, ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής στην πρεσβεία της Ουκρανίας. Ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί με το 2% των 27.000 Ουκρανών που είναι εγγεγραμμένοι στη Μόσχα. Συνολικά σε όλη τη Ρωσία υπολογίζεται ότι ζουν σήμερα 1,6 εκ. Ουκρανοί.

Στην είσοδο του εκλογικού τμήματος μια γυναίκα, που εργάζεται ως καθαρίστρια στη Μόσχα, δήλωσε πολύ στεναχωρημένη που δεν μπορούσε να ψηφίσει γιατί δεν ήταν εγγεγραμμένη. "Οι γονείς μου ζουν στην ανατολική Ουκρανία και σήμερα το πρωί μου είπαν ότι ένοπλοι τους εμπόδισαν να ψηφίσουν. Βασίζονταν σε μένα να ψηφίσω για όλη την οικογένεια", είπε.

Δύο μουσικοί από την Οδησσό, ο Μιχαήλ Ταλίνιν και η Ροξάνα Σμίρνοβα, δήλωσαν "ανακουφισμένοι που μπόρεσαν να ψηφίσουν παρά την ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας".

"Οι Ρώσοι φίλοι μου με αποθάρρυναν να ψηφίσω, έλεγαν ότι δεν έχει κανένα νόημα" αφηγήθηκε μια 42χρονη γυναίκα που προσήλθε στην πρεσβεία μαζί με την κόρη της. "Στο σχολείο την αποκαλούν φασίστρια", τη λέξη με την οποία η ρωσική τηλεόραση χαρακτηρίζει τους Ουκρανούς εθνικιστές, συνέχισε η γυναίκα αναφερόμενη στο παιδί της.

"Η ζωή μας έγινε πιο σκληρή αφότου ξέσπασε η κρίση. Θέλω έναν πρόεδρο που θα επιτρέψει στους Ρώσους να θυμηθούν ότι είμαστε αδέρφια", κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Το Κίεβο καταγγέλλει την επίσκεψη Μεντβέντεφ

Ουκρανία: Νεκρός Ιταλός δημοσιογράφος στο Σλαβιάνσκ!