ΚΟΣΜΟΣ

Κουρδιστάν: Θα επιδιώξει την ανεξαρτητοποίησή του από το Ιράκ

Κουρδιστάν: Θα επιδιώξει την ανεξαρτητοποίησή του από το Ιράκ

Την επίσημη ανεξαρτητοποίησή του από το υπόλοιπο Ιράκ θα επιδιώξει το Κουρδιστάν.

«Όλα καταρρέουν, ο στρατός, οι ένοπλες δυνάμεις, η αστυνομία. Δεν προκαλέσαμε την κατάρρευση του Ιράκ. Άλλοι το έκαναν και δεν μπορούμε να παραμένουμε δέσμιοι του αγνώστου. Ήρθε η ώρα για τον Κουρδικό λαό να καθορίσει το μέλλον του και θα στηρίξουμε την απόφαση του λαού» δήλωσε στο CNN, ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι

Παράλληλα, σύμφωνα με το CNN «η ανεξαρτητοποίηση του ιρακινού Κουρδιστάν αποτελούσε διαχρονικό στόχο, ενώ η επαρχία διέθετε αυτονομία από τη Βαγδάτη για πάνω από δύο δεκαετίες, ωστόσο ποτέ πριν δεν είχαν δηλώσει ότι θα υλοποιούσαν το όνειρο (για ανεξαρτησία). Η πρόσφατη κρίση, κατά την οποία μια τεράστια έκταση στα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν καταλήφθηκε από Σουνίτες εξτρεμιστές, φαίνεται ότι ώθησε τους Κούρδους στα άκρα».

Ο κ. Μπαρζανί τόνισε επίσης ότι «σήμερα, ζούμε σε ένα νέο Ιράκ, ολοκληρωτικά διαφορετικό από το Ιράκ που ξέραμε, το Ιράκ που ζούσαμε πριν από δέκα ημέρες ή δύο εβδομάδες. Μετά τα πρόσφατα γεγονότα στο Ιράκ αποδείχθηκε ότι ο Κουρδικός λαός πρέπει να αδράξει την ευκαιρία τώρα. Ο Κουρδικός λαός πρέπει τώρα να καθορίσει το μέλλον του», υπογραμμίζοντας πως θα παρουσιάσει τις απόψεις του στο Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο Αρμπίλ.

Σύμφωνα με το CNN, οι ΗΠΑ είναι στενός σύμμαχος των Κούρδων, ωστόσο αντιτίθεται στην ανεξαρτητοποίηση της περιοχής.

«Θα τον ρωτήσω (Κέρι) πόσο καιρό πρέπει να μείνει έτσι ο Κουρδικός λαός, που είναι αυτός που υποτίθεται θα καθορίσει τη μοίρα του και κανένας άλλος. Η συμφιλίωση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρζανί, συμπληρώνοντας: «θα ήταν εφικτή εάν υπήρχε κατανόηση μεταξύ σιιτών και σουνιτών και εάν υπήρχε εγγύηση μιας πραγματικής συνεργασίας στην εξουσία, ωστόσο η κατάσταση έχει γίνει ιδιαίτερα σύνθετη και αυτός που ευθύνεται πρέπει να παραιτηθεί».

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου Κριστιάν Αμανπούρ εάν εννοεί τον πρωθυπουργό αλ Μάλικι, απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι «είναι ο γενικός διοικητής του στρατού. Διοικεί τον στρατό υπό το δόγμα της προσωπικής νομιμοφροσύνης σε αυτόν και όχι προς ολόκληρη τη χώρα, ενώ μονοπωλεί την εξουσία. Ηγήθηκε του στρατού και να τα αποτελέσματα».

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν διατύπωσε την άποψη ότι «δεν συνέβησαν όλα εξαιτίας του ISIS, αλλά καθώς οι εξτρεμιστές έχουν την οργάνωση και τα μέσα εκμεταλλεύτηκαν τη δυσαρέσκεια κατά του αλ Μάλικι», αλλά και ότι «ο λαός σε αυτές τις περιοχές θεώρησε ότι ήταν η ευκαιρία για να ξεσηκωθεί κατά μιας εσφαλμένης πολιτικής. Αυτή είναι η οργή του λαού και είναι σημαντικό να διαχωρίσει κανείς τι αποτελεί νόμιμα δικαιώματα και τι επιχειρούν να επιτύχουν οι τρομοκράτες».

Αναφερόμενος στην αμερικανική πολιτική εξέφρασε ακόμα την ελπίδα ότι ο κ. Κέρι θα πειστεί για την αναγκαιότητα της ανεξαρτητοποίησης, επισημαίνοντας ότι «οι ΗΠΑ ήταν πάντα πραγματικοί φίλοι και εμείς οι Κούρδοι δείξαμε ότι αξίζουμε αυτή τη φιλία. Η επιτυχία της περιοχής του Κουρδιστάν ήταν η μόνη επιτυχία που προήλθε από τις αμερικανικές πολιτικές. Οι ΗΠΑ έδωσαν τη δυνατότητα σε όλους τους Ιρακινούς να οικοδομήσουν ένα σύγχρονο, δημοκρατικό κράτος, ένα πλουραλιστικό κράτος, ένα ομοσπονδιακό κράτος, αλλά δυστυχώς οι άλλοι δεν κατόρθωσαν να αδράξουν την ίδια ευκαιρία».

Η Αμανπούρ τον ρώτησε εάν θεωρεί ότι οι 300 στρατιωτικοί σύμβουλοι που έστειλαν οι ΗΠΑ στο Ιράκ μπορούν να μεταβάλλουν την ισορροπία δυνάμεων επί του εδάφους. «Δεν το πιστεύω. Δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων. Το θέμα αυτό δεν μπορεί να λυθεί με στρατιωτικά μέσα» τόνισε, προσθέτοντας ότι «είναι ένα πολιτικό ζήτημα και πρέπει να αντιμετωπισθεί πολιτικά. Μετά από αυτό, μια στρατιωτική λύση μπορεί να εφαρμοσθεί ευκολότερα, εάν υπάρξει πολιτική συμφωνία και πολιτική εξουσία».

Καταλήγοντας, είπε ακόμη ότι «δεν πραγματοποιήσαμε ακόμη το δημοψήφισμα, αλλά θα το κάνουμε και θα σεβασθούμε τη γνώμη των πολιτών ακόμη και εάν αρνηθούν τη δημιουργία του Κουρδιστάν ως ανεξάρτητου κράτους».

Διαβάστε ακόμα:

Σουδάν: Συνελήφθη και πάλι η χριστιανή που είχε αφεθεί ελεύθερη!

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων