ΚΟΣΜΟΣ

«Να βελτιωθεί η διαχείριση κοινοτικών δαπανών για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας»

«Να βελτιωθεί η διαχείριση κοινοτικών δαπανών για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας»

Η διαχείριση των κοινοτικών δαπανών που σχετίζονται με την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ΕΕ θα πρέπει να βελτιωθεί.

Αυτό αποφαίνεται, με έκθεση που δημοσίευσε σήμερα, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) εκτιμώντας ότι η στήριξη που παρείχαν τα ευρωπαϊκά ταμεία πολιτικής συνοχής σε έργα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές «δεν συνιστούσε βέλτιστη χρήση των πόρων». Και αυτό, διότι όπως αναφέρεται στην έκθεση «η οικονομική αποτελεσματικότητα δεν αποτέλεσε την κατευθυντήρια αρχή κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τα ταμεία της πολιτικής συνοχής είχαν περιορισμένη προστιθέμενη αξία ΕΕ».

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει θέσει ως δεσμευτικό στόχο το μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε επίπεδο ΕΕ επί της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας να αυξηθεί στο 20% έως το 2020, με βάση τον οδικό χάρτη της Επιτροπής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο οποίος χαράζει την πορεία για την ένταξη των ανανεώσιμων πηγών στις πολιτικές και αγορές ενέργειας.

Κατά την περίοδο προγραμματισμού 2007 - 2013, διατέθηκαν περίπου 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία της πολιτικής συνοχής στον τομέα της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Διαβάστε επίσης:

Έρχονται νέες αποκαλύψεις για τα στημένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο