ΚΟΣΜΟΣ

Κένυα: Στην αναζήτηση της «λευκής χήρας»

Κένυα: Στην αναζήτηση της «λευκής χήρας»

Στην παραδοχή πως έχει χάσει τα ίχνη της «λευκής χήρας», της Βρετανίδας Σαμάνθα Λέθγουαϊτ, της χήρας του ενός εκ των καμικάζι αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο το 2005, η οποία αναζητείται για ένα σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης από τη Δικαιοσύνη της Κένυας, προχώρησε σήμερα η αστυνομία της χώρας, ενώπιον του δικαστηρίου.

Το δικαστήριο διέταξε τους ερευνητές οι οποίοι δεν είχαν ανταποκριθεί στις δύο προηγούμενες κλητεύσεις, να δώσουν το παρών προκειμένου να παρουσιάσουν στο δικαστήριο την πρόοδο των ερευνών τους.

«Προσπαθήσαμε να τη συλλάβουμε, ωστόσο εκείνη δε σταματά να αλλάζει ταυτότητα και περιοχή» δικαιολογήθηκε ο Αμπεντνέγκο Κιλόνζο ένας από τους αστυνομικούς που έχουν αναλάβει την έρευνα, ο οποίος δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, σε ένα κείμενο που διαβιβάστηκε στο Δικαστήριο.

«Πρέπει να έχει αποκτήσει καινούργιο όνομα, διαφορετικό από τα προηγούμενα» προσέθεσε ο αστυνομικός.

Εναντίον της Σαμάνθας Λέθγουαϊτ που κάποτε χρησιμοποιούσε ένα νοτιοαφρικανικό διαβατήριο, το οποίο ήταν πλαστό ή κλεμμένο, με το όνομα Νάταλι Ουέμπ έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τη Δικαιοσύνη της Κένυας ενώ και η Ιντερπόλ έχει εκδώσει «κόκκινο σήμα» (διεθνές ένταλμα σύλληψης και απέλασης) κατόπιν αιτήματος του Ναϊρόμπι.

Η «λευκή Χήρα» αναζητείται από το Δεκέμβριο του 2011 στην Κένυα για κατοχή εκρηκτικών και σύσταση και συμμορία, στο πλαίσιο ενός σχεδίου τρομοκρατικών επιθέσεων για τα οποία μία εκ των υπόπτων συνεργών, η Βρετανίδα Ζερμέν Γκραντ είχε συλληφθεί την ίδια εποχή στις ακτές της χώρας.

Η Σαμάνθα Λέθγουαϊτ, 30 ετών, μητέρα που είχε ασπαστεί το Ισλάμ στην εφηβεία της, είναι η χήρα του Ζερμέν Λίντσεϊ, ενός εκ των 4 καμικάζι αυτοκτονίας που πυροδότησε τα εκρηκτικά σε μέσα μεταφοράς του Λονδίνου την 7η Ιουλίου του 2005, με αποτέλεσμα τον θάνατο 67 ανθρώπων.

Αφότου τα ίχνη της χάθηκαν στη Βρετανία και εντοπίστηκαν στη Νότια Αφρική, εκείνη επανεμφανίστηκε στις ακτές της Κένυας το Δεκέμβριο του 2011, όπου για λίγο ξέφυγε της σύλληψης.

Θεωρείται ύποπτη για δεσμούς με τους Σομαλούς ισλαμιστές Σεμπάμπ, ενώ το όνομά της εμφανίστηκε εκ νέου κατά την επίθεση στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ στο Ναϊρόμπι το Σεπτέμβριο του 2013 με αποτέλεσμα τον θάνατο 67 ανθρώπων.

Διαβάστε επίσης:

ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΟ: Γονείς των Γιαζίντι δίνουν το αίμα τους για τα παιδιά τους!